İran güçleri ateş açtı; 1 kolber öldü, 5’i de yaralandı

Rojhılat’ın Pave kenti sınırında İran askerleri kolberlere ateş açtı. Olayda 1 Kolber hayatını kaybetti, 5 kolber de yaralandı.

İran güçleri ateş açtı; 1 kolber öldü, 5’i de yaralandı

Edinilen bilgilere göre bugün, İran Sınır Muhafızları, Rojhılat’ın Kirmanşan vilayetine bağlı Pave kentinde sınır kasabası olan Newsud’da Kürt kolberleri hedef aldı.

Olayda Sefer Subhani isimli Kolber hayatını kaybederken 5 Kolber de yaralandı. Hayatını kaybedenb kolberin Durisan köyü büfusuna kayıtlı olduğu ve iki çocuk babası olduğu öğrenildi.

Pave’de geçtiğimiz gün de İran askerlerinin açtığı ateş sonucu 7 kolber yaralanmıştı.

Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın (KHRN) yeni bir raporuna göre, Mart 2022’de İran askerleri sınır bölgelerinde en az 3 Kürt Kolberi öldürdü ve 20’sini de yaraladı.

İran yönetimi, 2017’de Türkiye ve Kürdistan Bölgesi sınırlarında Kolberlerin geçtiği yolların hepsini yasakladı. Yetkililer bir çok defa yeni planlar ile sınır ticaretini düzenleyeceklerini açıkladı ancak herhangi bir adım atılmadı.

 “Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat (İran)-Türkiye sınırı boyunca vergilendirilmemiş malları taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir isim.

Kolberler İran askerleri tarafından sürekli hedef alınıyor, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor. Birçoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.