Zagros Film Festivali başladı: 15 Kürt filmi online olarak izlenebilecek

1 Mart’ta başlayan ve 31 Mart’a kadar sürecek 1. Zagros Online Kürt Film Festivali kapsamında 15 Kürt filmi çevrimiçi olarak izlenebilecek.Festivale özel olarak hazırlanan internet sitesinde, 8’i uzun metraj 15 film yer alıyor. Kürtçenin farklı lehçelerinde çekilen filmler arasında Kürtlerle ilgili olan ilk filmler Grass ve Zerê de bulunuyor.

Zagros Film Festivali başladı: 15 Kürt filmi online olarak izlenebilecek
Festival Koordinatörü Simon Süleymani, festivale ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Dünya iyice dijitalleşti ve artık her şey internet ortamında gerçekleşiyor. Kürtlerin bu avantajı iyi kullanması gerekiyor. Ayrıca yerel festivaller de herkese ulaşamayabiliyor. Sözgelimi Duhok’ta gerçekleşen festivale sadece Duhoklular katılabiliyor, ancak online olunca herkes katılıyor” ifadelerini kullandı.
Bu sene ilki düzenlenen festivale ilişkin konuşan Süleymani, amaçları konusunda şunları dile getirdi:
 

“Birincisi Kürtçe filmler, İngilizce altyazılı olarak Kürtler ve dünya tarafından izlensin. Çünkü şu anda bile Kürtlerin kendilerinin filmlerinden haberleri yok.

İkincisi, Kürdistan’ın dört parçasına ait filmler bir araya getirmek ve çevrimiçi de olsa Kürt halkı arasındaki sınırları ortadan kaldırmak. Bu festival sayesinde Kars’tan Kirmaşan’a, Dersim’den Horasan’a, İstanbul’dan Paris’e herkes film izlemiş olacak.

Üçüncü hedef ise festivali devam ettirmek. Kültürel faaliyetler her zaman işgalcilerin saldırısı uğruyor ancak kimse internete dokunamaz. Artık hedefimiz her filmin binlerce kişi tarafından izlenmesi ve festivalin her geçen yıl daha da büyümesi.”

Festival, bu ayın sonuna kadar sürecek

Festival kapsamında yarışmanın olmayacağını, dolayısıyla bir ödül de bulunmadığını kaydeden Süleymani, festivalin Paris Kürt Sinemacılar Derneği (KOSÎ) tarafından düzenlendiğini dile getirdi.

 

Rudaw