Erdoğan’ın Irak ziyareti öncesinde PKK’den Bağdat'a ihtar

PKK üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, “Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK'ye ilişkin verdiği karar doğruysa, bu PKK kadar Irak'ın çıkarlarına da zarar verecektir” dedi. Bayık, “Temennimiz Irak hükümetinin her iki tarafın çıkarına hizmet etmeyen bir karar almamasıdır” uyarısında bulundu.

Erdoğan’ın Irak ziyareti öncesinde PKK’den Bağdat'a ihtar

Türkiye ve Irak makamlarının geçen Mart’ta Bağdat’ta gerçekleştirdikleri 2. Güvenlik Zirvesi'nde PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki varlığının sona erdirilmesini hedefleyen sonuçlar çıkmıştı.

Irak’ın PKK’yi “yasaklı bir örgüt” olarak tanıması ve Türkiye ile ortak önlemler konusunda uzlaşması Ankara tarafından olumlu gelişmeler olarak değerlendirilmişti.

İki ülke arasında güvenlik konusu başta olmak üzere, su meselesi ve Kalkınma Yolu Projesi gibi konularda atılacak adımlar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da Bağdat’a yapması planlanan ziyareti sırasında ele alınacak.

Bayık: PKK hiçbir zaman Irak'ın çıkarlarına zarar vermedi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, örgüte yakın ANF sitesinde yazdığı makalede Irak ile Türkiye arasındaki görüşmelere değindi.

“Türk devleti işgalci ve yayılmacı bir devlettir” diyen Bayık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin girdiği yerlerden çekilmediğini belirterek Kıbrıs, Suriye ve Rojava’yı örnek verdi.

Bayık, “Bağdat, Türk devletinin bu işgal ve yayılmacı özelliğini çok iyi biliyor. Dolayısıyla Irak'a ve Başûrê Kurdistan'a yönelik saldırılara sessiz kalmak değil, tepki ve tavır sergilemek gerekiyor. Bunlar bağımsız ve egemen bir devletin alması gereken tavırlardır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Irak devletini PKK'ye karşı mücadeleye “ortak etmek istediğini” belirten Bayık, “Irak'ın bu plana kanmaması, bu kadar kirli bir oyunun içine girmemesi gerekiyor. Aksi takdirde Türk devletinin işgal saldırıları meşrulaşacak, Irak'ın onur ve haysiyeti büyük bir darbe alacaktır. PKK hiçbir zaman Irak'ın çıkarlarına zarar vermedi” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara ile Bağdat arasındaki görüşmelerin doğrudan PKK ile alakalı olduğunu kaydeden Cemil Bayık, “Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK'ye ilişkin verdiği karar doğruysa, bu PKK kadar Irak'ın çıkarlarına da zarar verecektir. Umudumuz ve temennimiz Irak hükümetinin ve Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin her iki tarafın çıkarına hizmet etmeyen bir karar almamasıdır” diye yazdı.