Efrinli Aldar'dan kadın savaşçı Leyla'ya: Kürt karakterler Netflix yapımlarında çoğalıyor

Netflix platformunda The Beauteifel Game (İyilik Kazansın) filmindeki Efrinli Aldar ve 3 Cisim Problemi (The Three-Body Problem) adlı dizideki Kürt kadın savaşçı Leyla Ariç karekteri dikkat çekiyor.

Efrinli Aldar'dan kadın savaşçı Leyla'ya: Kürt karakterler Netflix yapımlarında çoğalıyor

Film evsizler dünya kupasını konu alan The Beauteifel Gama(İyilik Kazansın) filminde Aldar’ın Efrin’den gelen bir Kürt olduğu, evlerinin bombalandığı ve ailesinin yok edildiği anlatılıyor.

Karakterlerin birçoğu toplum farklı kesimlerinde sorunlar yaşamış ve evsiz kalmış insanlardan oluşuyor. Efrinli Aldar karakteri ise filmde savaş mağduru ve politik bir öge olarak öne çıkarıyor.  

Filmde Efrinli futbolcu Aldar’ı Robin Nazari canlandırıyor.

Oyuncuların kendi aralarında tartışmada takım antrenörü Aldar’ın Rojava’nın Efrin kentinden gelen evi bombalanan ve tüm ailesi yok edilen bir Kürt olduğunu söylüyor.

Filmde Efrinli futbolcu Aldar’ı Robin Nazari canlandırıyor(önde ayakta)

Oyuncuların kendi aralarında tartışmada takım antrenörü Aldar’ın Rojava’nın Efrin kentinden gelen evi  bombalanan ve tüm ailesi yok edilen bir Kürt olduğunu söylüyor.

Filmin bir başka sahnesinde ise Aldar İngiltere-İtalya takımları karşı karşıya geldiği maçta oynamayacağını söylemesi.  Aldar İtalya takımının kaptanının Suriyeli bir Türkmen olmasını gerekçe gösteriyor. Kendisinin Suriye’nin Kürt ağırlıklı bölgesinden geldiğini, Osmanlı döneminden buyana Kürtlerin tehdit altında olduğunu belirtiyor.

Yönetmen Thea Sharrock İyilik Kazansın filmi şuan Netflix’te en çok izlenenler arasına girmiş durumda.

İyilik Kazansın bir kare

“Üç Cisim Problemi’’ dizisinde dünyayı kurtaracak 3 kişiden biri Kürt kadın savaşçı

 Öte yandan Netfilix’ın en çok izlenen dizileri arasında yer alan bilim-kurgu dizisi “Üç Cisim Problemi’’nin (The Three-Body Problem) son bölümünde ise dünyayı kurtaracak üç kişiden biri Leyla Ariç isimli Kürt kadın savaşçı.

Dizide dünyayı kurtaran 3 karakterden biri Çinli savaş tarihi uzmanı, biri İngiliz fizikçi ve diğeri ise  Rakka’da İŞİD’e karşı savaşan bir Kürt kadın savaşçısı.

Leyla, Suriye’de DSG kontrolündeki Rakka’da IŞİD’e karşı savaşan kahraman bir kadın olarak tanıtılıyor.

"Leyla Ariç" isimli karakteri Salem Murphy isimli oyuncu canlandırdı.

"Leyla Ariç" isimli karakteri Salem Murphy isimli oyuncu canlandırdı

ABD merkezli dijital medya platformu Netflix'te yayınlanan 8 bölümlük dizide askeri kıyafetleriyle yer alan Leyla Ariç isimli karakter BM Genel Kurulu'na katılıyor.

BM’de yapılan konuşmada Ariç'in tüm kaynaklardan sonuna kadar faydalanabileceğinin altı çiziliyor. Diğer yandan dizide Danid Benioff, D.B Weiss, Alexander Woo gibi ünlü yönetmenlerin yanında yapımcılar arasında dünyaca ünlü oyuncu Brad Pitt'in de imzası bulunuyor.

"Rakka'da IŞİD'e karşı mücadele etti"

Dizide yapılan BM Genel Kurulunda yapılan konuşmada "Bayan Ariç, Rakka'da IŞİD'e karşı verdiği mücadele ile adını duyurdu" denilerek Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) savaşına atıfta bulunuluyor.

Ayrıca DSG savaşçısı rolündeki Ariç'in asimetrik savaşlarda yer alma ve savaşları kazanma alanında olağanüstü bir tecrübeye sahip olduğunun da altı çiziliyor.

BM Genel Kurulunda yapılan konuşma

Demirtaş’ın kitabı

Netflix'teki bir filmde, Edirne’de tutuklu bulunan HDP’nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın "Seher" adlı kitabına yer verilmişti.

"Tear Along The Dotted Line (İşaretli Yerden Kesin)" adlı çizgi dizide, DSG bünyesindeki YPG’nin flamasının bir kapıda asılması gündem olmuştu.