Hamas'a 40 günlük ateşkes teklif edildi

Hamas ile İsrail arasında Gazze'de yaklaşık 7 aydır süren savaşın ardından uzun zamandır beklenen ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için umutlar bugün arttı.

Hamas'a 40 günlük ateşkes teklif edildi

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Hamas'a 40 günlük bir ateşkes teklif edildiğini söyledi.

AFP'ye konuşan Washington'un üst düzey diplomatı Hamas'ın teklifi kabul edeceğinden "umutlu" olduğunu söyledi ve İngiliz mevkidaşı bu teklifin binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını sağlayabileceğini söyledi.

Hamas'tan müzakereciler, ABD ve Katar'la birlikte süreçte arabulucu olarak Mısır'a gidecekti.

Aylardır taraflar arasında yeni bir anlaşmaya varmaya çalışıyorlar; Kasım ayındaki bir haftalık ateşkeste 80 İsrailli rehine İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinliyle takas edildi.

Geçtiğimiz birkaç gündeki diplomasi ise çatışmayı durdurmaya yönelik yeni bir adım öneriyor gibi görünüyor.

Birleşmiş Milletler ve insani yardım grupları, savaşın Gazze'yi kıtlığın eşiğine getirdiğini, bölgeyi  enkaz haline getirdiğini ve daha geniş bir bölgesel çatışma korkusunu artırdığını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Riyad'daki Dünya Ekonomik Forumu özel toplantısında Hamas'ın önündeki teklifin "İsrail açısından olağanüstü derecede cömert" olduğunu söyledi ve Hamas’ı "hızlı karar vermeye" çağırarak, "Doğru kararı vereceklerini umuyorum” dedi.

“Önemli bir sorun yok”

Blinken, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve savaşı ateşleyen saldırıdan bu yana bölgeye yedinci ziyaretini gerçekleştiriyor.

Mısır istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğu belirtilen Al-Qahera News, görüşmelerin bugün Kahire'de yapıldığını bildirdi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, örgütün son ateşkes planıyla ilgili "önemli bir sorunu" olmadığını söyledi. 

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de teklifin her iki tarafın pozisyonlarını dikkate aldığını söyledi.

Henüz nihai karar verilmemiş olsa da Şükri, "Umutluyuz... Umarım herkes bu duruma ayak uydurur” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da aynı toplantıda Hamas'a rehinelerin serbest bırakılması karşılığında binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması anlamına gelen 40 günlük bir ateşkes teklif edildiğini söyledi.

Bu arada Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, yeni bir anlaşmanın çok olumlu olacağını ancak söz konusu ateşkesin geçici değil kalıcı olması gerektiğini söyledi.