NASA'nın Mahabadlı astronotu dünyaya dönüyor

Mahabadlı kadın astronot Jasmin Moghbeli 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde yeryüzüne dönüyor.

NASA'nın Mahabadlı astronotu dünyaya dönüyor

Üçü ABD'li ve biri Rus 4 astronot, Elon Musk'un Falcon 9E roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıktı. Kötü hava koşulları nedeniyle iki ertelenmenin ardından roket bugün uzay istasyonuna doğru başarılı şekilde fırlatıldı.

NASA'dan Matthew Domenic, Michael Barratt ve Jenette Epps ile Roscosmos'tan Alexander Grebenken’in içerisinde yer aldığı SpaceX'in Falcon 9E roketinin bugün (ERBL saati ile) sabah 06:53'te fırlatıldığı kaydedildi. Astronotların yaklaşık 16 saat sonra yerden 420 kilometre yükseklikte istasyona varması bekleniyor.

Astronotların 6 aydır uzay istasyonunda olan uluslararası astronotlarla görev devir teslimi yapacağı ifade edildi.

NASA’nın açıklamasına göre varışta, Crew-8'in üyeleri, istasyonda Crew-7'nin mürettebatı tarafından karşılanacak.

 NASA'nın SpaceX Crew-8 misyonundan ayrılan astronotlarla birlikte birkaç günlük devir teslim faaliyetleri ardından NASA astronotu Jasmin Moghbeli , ESA (Avrupa Uzay Ajansı) astronotu Andy Mogensen , JAXA (Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) astronotu Satoshi Furukawa ve Roscosmos kozmonotu Konstantin Borisov, uzay istasyonundan ayrılacak ve dünyaya inecek.

Jasmin Moghbeli’nin ulaşan astronotları eğitmesi ardından 3 kişilik ekibi ile birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde dünyaya dönmesi öngörülüyor.

Jasmin Moghbeli, X hesabından dönüşüne ilişkin şunları yazdı:

"Bu maceranın sona ereceğine gerçekten inanamıyorum. Küçüklüğümden beri bunun hayalini kuruyordum."


Mahabadlı kadın astronot Jasmin Moghbeli (solda)

26 Ağustos 2023’te Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), SpaceX ortaklığıyla Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna dört astronot gönderdiğini duyurmuştu.

Uzaya gönderilen 4 kişilik Mahabad asıllı bir ailenin çocuğu olan 41 yaşındaki kadın astronot Jasmin Moghbeli (Yasmin Moqbili) komuta ettiğini açıklamıştı.

Ekipte ESA astronotu Andy Mogensen , JAXA astronotu Satoshi Furukawa ve Roscosmos kozmonotu Konstantin Borisov eşlik etti.

Jasmin Moghbeli kimdir?

Jasmin’in annesi Fırişte ve babası Kamil Moghbeli, 1979'da İran'daki İslam Devrimi'nin ardından Rojhılat’ın Mahabad kentinden Almanya’ya ardından ABD’ye göç etti.

 Jasmin Moghbeli 1983’te Almanya'nın Bad Neuheim kentinde doğdu.

Aile, New York'un Baldwin kasabasına yerleşti. Jasmin ilkokul ve ortaokulu aynı kasabada okudu.

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olan Moghbeli, Cambridge'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bilgi teknolojisi ile havacılık ve uzay mühendisliği alanında eğitim aldı.

2 bin saatlik uçuş gerçekleştirdi

Kaliforniya'daki Donanma Yüksek Lisans Okulu'ndan havacılık ve uzay mühendisliği alanında doktora yaptı. Bir helikopter ve Deniz Piyadeleri test pilotu olan Moghbeli, 150'den fazla savaş görevine ve 25'ten fazla farklı uçakta 2 bin saatlik uçuş gerçekleştirdi. River'deki ABD Donanma Test Pilot Okulu'ndan mezun olan Moghbeli, NASA’nın usta bir astronotu.

Mogbhbeli, ABD merkezli CNBC kanalına verdiği demeçte çocukluğundan beri astronot olmayı hayal ettiğini belirterek, “ABD ordusuna katılıp Hava Kuvvetlerinde görev aldığımda bile hedefim bir gün astronot olmaktı” dedi.

Mahabadlı kadın astronot Jasmin Moghbeli

Moghbeli, geçen yıl Ağustos ayında NASA ve SpaceX ortaklığıyla Dragon uzay aracına komutanlık yapmıştı. Uzay navigasyon mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Jasmin Moghbeli, evli ve iki kız çocuğu annesi.