NASA’nın ‘Güvenilir Beyin’ dediği Kürt bilim insanından Kürt gençliğine çağrı

NASA tarafından “Güvenilir Beyin” olarak nitelendirilen Kürt mühendis ve bilim insanı Erdeşêr Reşid Kelhor, Kürt gençliğine, “Bilimin peşinden gidin” çağrısında bulundu.

NASA’nın ‘Güvenilir Beyin’ dediği Kürt bilim insanından Kürt gençliğine çağrı

Erdeşêr Reşid Kelhor, NASA'nın geçen yıl uzaya fırlattığı Artemis Roketi’nin parça tasarımında aktif rol aldı ve uzay şirketleri için valf üretimi yapıyor.

Okumak için 70’li yıllarda Amerika’ya giden Rojhılatlı Reşid Kelhor, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesinde fizik ve makine mühendisliği okudum. Yaklaşık 40 yıldır uzay endüstrisinde tasarım işi yapıyorum” dedi.

Bugüne dek dünya NASA, JAXA ve Lockheed Martin Space gibi dünya çapındaki uzay şirketleriyle çalışan Reşid Kelhor, uzay alanında 40 yıllık birikime sahip.

Erdeşêr Reşid Kelhor’un kurduğu şirket, Artemis Roketi’nin yapımından sorumlu 4 şirketten biri olan Lockheed Martin’e füze başlıklarının anormal hareketini kontrol etmek için gereken bir valfler geliştirmekten sorumlu.

“NASA ve Lockheed Martin kendi şirketimi kurmama yardımcı oldu”

“Lockheed Martin, valf üretimi için benimle iletişime geçip bana gereksinimleri olduğunu söyledi” diyen Reşid Kelhor, “O zaman kendi şirketim yoktu, sadece danışmanlık yapıyordum ama kendi şirketimi kurmam için bana, ‘Sen şirketini kur, biz sana gerekli tüm desteği sağlarız’ dediler. NASA ve Lockheed Martin, Lockheed Martin'in bugün ihtiyaç duyduğu araçlar için bir laboratuvar kurabilmemize yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

Ürettikleri valflerin normal seyreden uzak uçuşlarında devreye girmesine gerek olmadığını söyleyen Kelhor, “Artemis’in başlığındaki basınç nedeniyle hedefinden uzaklaşması durumunda valf açılır, basıncı kontrol eder ve onu tekrar gitmek istediği yola sokar” şeklinde konuştu.

Erdeşêr’in şirketi, şimdiye dek Artemis 1, 2, 3, 4 ve 5 roketleri için valfler geliştirerek Lockheed Martin ve NASA'ya teslim etti. Ayrıca, Artemis 6, 7 ve 8 için de aynı valfleri üretmesi planlanıyor.

NASA ve Lockheed Martin Space’in talebi doğrultusunda 2015’te kendi şirketini kuran Erdeşêr Reşid Kelhor, bu şirketlerde vardığı anlaşma gereğince başka şirketler için valf üretimi yapamıyor.

Ürettikleri valflerin çok hassas olduğuna dikkat çeken Kürt bilim insanı, “ABD yasaları gereğince Avrupa, Japonya, Çin, Hindistan ve diğer ülkelere parça satımı gerçekleştiremiyoruz fakat gereksinim duymaları hâlinde NASA ile iletişim kurabilirler” diye kaydetti.

Güvenilir Beyin

NASA tarafından "Güvenilir Beyin" olarak tanımlanan Erdeşêr Reşid Kelhor, sadece valf üretimiyle kalmayıp havacılık alanında pek çok başka çalışmaya da sahip.

Kürt gençliğine çağrı

Kürt gençliğine “Bilimin peşinden gidin” çağrısında bulunan Reşid Kelhor, “Tüm Kürt gençliğine mesajım: Fizik ve matematikle uğraşın. Bu, küresel bir dil; hatta uzayın dilidir. Bilim bilimdir, dünyanın neresinde olursanız olun, bilimden yararlanabilirsiniz” mesajıyla Kürt gençlerine seslendi.

Başta Konge üyeleri olmak üzere ABD’li birçok üst düzey yetkili Erdeşêr Reşid Kelhor’un şirketine çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Ayrıca Reşid Kelhor, Artemis Roketi’nin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı NASA ve Lockheed Martin tarafından özel ödüllere de layık görüldü.