Google’a Kürtçenin Sorani lehçesinde sesli çeviri ekleniyor

Daha önce Google Çeviri'ye Kürtçenin Sorani lehçesini ekleyen Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Google Crowdsource'un kurucusu Bokan Caf, bu defa da sesli çeviri eklemek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Google’a Kürtçenin Sorani lehçesinde sesli çeviri ekleniyor

Google platformlarına Kürtçeyi eklemek için çalışan Kürt program geliştirici Bokan Caf, yaklaşık bir yıldır genel olarak Sorani lehçesinden sesli cümleleri Google'a, özellikle de Google Çeviri’ye eklemek için çalıştıklarını söyledi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Google Crowdsource'un kurucusu Caf, “Bu süreçte Google yetkilileriyle üç kez görüştüm. Google şu anda Sorani lehçesine ses eklemeye uygun bir yazılım geliştiriyor. İkinci aşamada kelime ve cümleler toplanacak ve ardından bu kelime ve cümleler kaydedilecek” dedi.

Caf, “Sorani ses çevirisi için 700 ila 800 saatlik kayda, kayıt aşaması için bir milyondan fazla Kürtçe kelime ve cümleye ihtiyacımız var. Yine bunları okuyacak binlerce vatandaşa ihtiyacımız olacak" diye ekledi.

Uzun bir çalışmanın ardından Boıkan Caf ve birkaç arkadaşı 11 Mayıs 2022'de Sorani lehçesini Google Çeviriye eklemişti.

1991 Halepçe doğumlu olan Bokan Caf, İngilizce lisans derecesine sahip. 2015 yılında Google topluluğuna üye olan Caf, 2019 yılında Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde Google Crowdsource Derneği'ni kurdu.

Google'a göre yaklaşık 8 milyon kişi Kürtçenin Sorani lehçesini konuşuyor. Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra, Rojhılat'ın da bazı bölgelerinde Sorani lehçesi konuşuluyor. /Rudaw