Libya'daki sel felaketine ilişkin ürküten açıklama: Ölü sayısı 20 bini bulabilir

10 Eylül'de barajların çökmesi sonucu büyük bir sel faciası yaşayan Libya'nın doğusundaki Derne kentinin belediye başkanı ölü sayısının 20 bini bulabileceğini söyledi.

Libya'daki sel felaketine ilişkin ürküten açıklama: Ölü sayısı 20 bini bulabilir
Libya'nın doğusunu geçen hafta vuran sel felaketinde bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Selin en büyük can ve mal kaybına yol açtığı doğudaki Derne kentinde ölü sayısının 20 bini bulabileceği açıklandı.
 
Derne Belediye Başkanı Abdülmenam Al-Ghaithi, çarşamba günü El Arabiya kanalına yaptığı açıklamada kentte ölenlerin sayısının 18 bin ila 20 bine ulaşabileceğini söyledi.
 
Orta Akdeniz'de etkisini gösteren ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
 
Libya Ulusal Birlik Hükümeti son yaptığı açıklamada sel felaketinde en az 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.
 
Libya'nın doğusunu yöneten yönetimin sivil havacılık bakanı Hichem Abu Chkiouat, Reuters'a yaptığı açıklamada şu ana kadar 5,300'den fazla ölü sayıldığını ve bu sayının önemli ölçüde artabileceğini, hatta iki katına çıkabileceğini söylemişti. Chkiouat telefonla yaptığı açıklamada "Deniz sürekli olarak düzinelerce ceset boşaltıyor" demişti. Doğudaki yetkililerin sözcüsü Tarık Haraz ise 3 bin 200 cesede ulaşıldığını ve bunlardan 1100'ünün kimliğinin henüz tespit edilemediğini söylemişti.
 
Ceset torbaları çağrısı yapıldı
 
Libya'nın harap olmuş Derne kentinin sakinleri çarşamba günü çaresizce kayıp yakınlarını ararken, kurtarma görevlileri binlerce insanın ölümüne ve birçoğunun denize sürüklenmesine neden olan sel felaketinin ardından daha fazla ceset torbası için çağrıda bulundu. Akdeniz kıyısındaki kentin büyük bir bölümü, pazar gecesi genellikle kuru olan nehir yatağını süpüren ve kentin üzerindeki barajları patlatan güçlü bir fırtına tarafından serbest bırakılan su seliyle yok olmuştu. Çok katlı binalar, içinde uyuyan ailelerle birlikte çökmüştü.
 
Dibeybe barajların çökmesi nedeniyle acil soruşturma talimatı verdi
 
Abdulhamid Dibeybe ayrıca Derne'deki iki barajın çökmesiyle ilgili "acil soruşturma" açılmasını emretti. X sosyal medya hesabından, "Başsavcı'ya Derne'deki iki barajın çökmesine ilişkin acil soruşturma başlatılması ve ilgili kurumlara soruşturmayla ilgili tam bir işbirliği içinde olmaları talimatını verdim" açıklamasını yaptı.