Kerkük'te Kürt ve Türkmenlere ait binlerce dönümlük arazinin iadesi için ilk adım atıldı

Kerkük İl Tarım Müdürlüğü, devrik Baas rejiminin Kürt ve Türkmenlere ait yerleşim yerlerinin işgal edilmesini sağlayan tüm kararlarının iptaline ilişkin 2012 yılı 29 sayılı Irak Bakanlar Kurulu Kararı'nı uygulamaya başladı. Bu kararla Kürt ve Türkmenlere ait yaklaşık 300 bin dönümlük arazi, gerçek sahiplerine iade edilecek.

Kerkük'te Kürt ve Türkmenlere ait binlerce dönümlük arazinin iadesi için ilk adım atıldı

Kerkük İl Tarım Müdürlüğü’nün Parde, Yayci, Multaqa, Taze, Leylan, Sergeran, Şiwan ve Karahincir tarım müdürlükleri ve birimlerine gönderdiği 11 Eylül 2023 tarih ve 21081 sayılı resmi yazıda, Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararının uygulaması için talimat verildi.

Rûdaw’a konuşan Sergeran Çiftçileri Koruma Komisyonu Başkanı Muhammed Emin Sadık, bu kararın seçmişte Irak Tarım Bakanlığı ve 140’ıncı Maddeyi Uygulama Komisyonu ile yapılan görüşmeler neticesinde alındığını söyledi.

Sadık, “Bu karala birlikte Kürt ve Türkmenlere ait araziler haksız yere ellerinden alınarak ithal Araplara veren 2 bin 888 tapu iptal edilmiş oluyor. Kararın uygulanmasıyla Sergeran, Pirde (Altın Köprü) ve Şiwan’da çoğunluğu Kürtlere ve bir kısmı Türkmenlere ait 285 bin dönümlük arazi asıl sahiplerine iade edilecek” dedi.

Irak Bakanlar Kurulu 2012 yılında Kerkük ve “Tartışmalı Bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistani bölgelerde, “Arap olmayanların tarım arazileri üzerinde işlem yapma hakkının ortadan kaldırılmasına ilişkin tüm kararların iptal edilmesi” yönünde karar aldı.

Kararda Baas rejimi tarafından zorla alınarak ithal Araplara verilen toprakların gerçek sahiplerine iade edilmesi, ithal Arapların asıl yerlerine geri gönderilmesi ve zararlarının tazmin edilmesi de öngörüldü.

Topzawalı çiftçilerin temsilcisi Satih Nasih, “Bugünden itibaren bu bölgelere ait araziler üzerindeki tüm sözleşmeler iptal edilmiş olup, tapular sahipleri olan Kerkük’teki Kürt ve Türkmen çiftçilere iade edilecek” dedi.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Tarım Müdürlüğü yetkilisi de, “Karar yürürlüğe girdi ve tapusu olan çiftçilerin gelip başvurmaları istendi. Tazminat almamışlarsa gelip alabilirler aksi taktirde ise arazi üzerindeki haklarını kaybedecekler. Karar Petrol Bakanlığı’na ait arazilerin genelini kapsıyor” bilgisini paylaştı.  

Kerkük'te 1975 yılından sonra Baas rejiminin kararı ile Kürt ve Türkmenlere ait 400 bin dönümden fazla tarım arazisi Petrol, Savunma, Maliye ve Tarım Bakanlıkları gibi Irak bakanlıkları adına gasp edildi, bir bölümü de işgal edilerek ithal Araplara yeni tapularla devredildi.

Bu araziler nedeniyle Kürt çifçiler ve ithal Araplar arasında son yıllarda büyük sorunlar yaşandı. Son dönemde Kürt ve Türkmen çiftçiler arazilerinin aidesi için uzun süreli bir eylem başlattı.

140’ıncı Maddenin Uygulanması Yüksek Komisyonu Başkanı Hadi Amiri, 19 Haziran 2023 tarihinde Irak Tarım Bakanlığı'na bir yazı göndererek Bakanlar Kurulu’nuın 2013 tarih ve 29 Sayılı Kararının uygulanmasını talep etti.