DSG’den IŞİD’e karşı zaferin 5’inci yıl dönümünde bir çağrı daha

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD’e karşı kazanılan zaferin beşinci yıldönümünde, esir alınan IŞİD’lilerin yargılanması için uluslararsı topluma çağrıda bulundu.

DSG’den IŞİD’e karşı zaferin 5’inci yıl dönümünde bir çağrı daha

Konuyla ilgili DSG’den bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Terörün harap ettiği kamu altyapısının onarılması için geniş uluslararası katılım çağrısında bulunuyoruz. Ek olarak, IŞİD tutukluları meselesi de küresel bir çözüm gerektiriyor” denildi.

DSG, Rojava ve Suriye’de, 10 binden fazla IŞİD militanını ve ailelerini esir aldı. Bunların çoğunluğu Suriyeli veya Iraklı, yaklaşık 2 bini ise diğer ülkelerdendi. Aileler kamplarda tutulurken savaşçılar hapishanelerde tutuluyor.

Yakalanan IŞİD üyeleri ile ailelerinin ülkelerine geri dönüşleri çok ağır ilerliyor. Pek çok ülke, güvenlik kaygıları ve yerel mahkemelerde mahkumiyet kararı alabileceklerine dair şüpheler nedeniyle vatandaşlarını ülkelerine geri getirmekte isteksiz davranıyor.  

DSG ise hükümetlerin vatandaşlarını ülkelerine geri almaları gerektiğini veya Rojava’da kurulan uluslararası bir mahkemenin, uluslararası hukuka uygun olarak yargılamada bulunabileceğini belirtiyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında Rojava Özerk Yönetimi, gözaltında bulunan yabancı IŞİD militanlarını yargılayacağını açıklamıştı.

IŞİD’lilerin büyük çoğunluğu, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 45 bin 355 kişinin barındığı El Hol Kampı’nda tutuluyor.

ABD liderliğindeki IŞİD’e Karşı Ulusalararası Koalisyon’un verilerine göre kampta kalanların 21 bin 633'ü Suriyeli ve 17 bin 22'si de Iraklılardan oluşuyor.

DSG, “El-Hol Kampı’ndaki IŞİD aileler sorununun sona erdirilmesi, göz ardı edilemeyecek bir önceliktir, zira kamp hâlâ saatli bir bomba gibidir” dedi.

Ocak ayı sonlarında DSG, kampta 31 IŞİD üyesinin yakaladığını duyurmuştu.

DSG ayrıca, uyuyan hücreleri aracılığıyla kendisini yeniden inşa etmeye çalışan IŞİD'in hala dünya ve bölge için tehdit oluşturduğu konusunda uyarmıştı.

“IŞİD'in bölgemizden ve dünyadan tamamen silinmesi onun ideolojik üreme zemininin ortadan kaldırılmasını gerektirir. IŞİD hala yeni terörist unsurlar toplamaya çalışıyor ve onları kendi saflarına radikalleştirmeye çalışıyor" diyen DSG, uluslararası topluma kendileriyle etkili bir şekilde işbirliği yapma çağrısında bulundu.

DSG, 23 Mart 2019’da son kalıntıları ile Irak-Suriye sınırındaki Bağoz kasabasında direnen IŞİD’i yenilgiye uğratmıştı. 41 gün süren operasyonda binlerce IŞİD’li teslim olmuştu.