Dünya genelinde günlük vaka sayısı 3 milyonu aştı

Omikron salgınının başlamasından bu yana can kaybı oranı ilk kez yeniden yükselmeye başladı

Dünya genelinde günlük vaka sayısı 3 milyonu aştı

Dünyada 13-19 Ocak tarihleri arasında günlük olarak 3 milyondan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları kaydedildi. Bu sayı geçen yıl Kasım ayının sonlarında Omikron varyantının keşfedildiği sırada kaydedilen vaka sayılarının 5 kat fazlasına denk geliyor.

Fransız haber ajansının (AFP) derlediği verilere göre, dünyada son 7 günde, ortalama olarak günlük 3 milyon 95 bin 971 vaka kaydedildi ve önceki haftaya kıyasla yüzde 17’lik bir artış görüldü. Son derece bulaşıcı Omikron varyantının yayılması, son haftalarda salgının hızlanmasına neden oldu. Mevcut rakamlar, 18-24 Kasım 2021 tarihleri arasında kaydedilen günlük 569 bin vakadan yüzde 440 oranında daha fazla kaydedildi. Bu tarih Omikron’un Güney Afrika ve Botsvana’da keşfedildiği haftaydı. Şu anda kaydedilen vaka sayılarının, dünya genelinde önceki salgın dalgalarında kaydedilenlerden çok daha yüksek olduğu görülüyor. Omikron’un ortaya çıkmasından önce, 23-29 Nisan 2021 tarihleri arasında günlük ortalama vaka sayısı 816 bin 840’a ulaşmıştı.

Şu anda vaka sayısında en yüksek artış oranlarına tanık olan bölgeler, son 7 günde ortalama 385 bin 572 günlük vaka ile Asya, 89 bin 900 vaka ile Ortadoğu ve 397 bin 98 vaka ile Latin Amerika ve Karayipler bölgesi oldu. Diğer yandan, dünya genelinde can kaybı oranları da şu anda artış gösteriyor, son 7 gün içinde günlük ortalama 7 bin 522 can kaybı kaydedildi, bu geçen haftaya göre yüzde 11’lik bir artış anlamına geliyor. Söz konusu can kaybı sayısı, Omikron’un keşfedildiği Kasım ayı sonlarındaki günlük 7 bin 343 can kaybı sayısını aşmış oldu.

Omikron semptomları önceden baskın olan Delta varyantına kıyasla çok daha nadir görülüyor. Örneğin Birleşik Krallık’taki yeni vaka bilançosu, Kasım sonu ile Ocak ayı başları arasında yüzde 330’dan fazla arttı ancak solunum cihazına ihtiyaç duyan hasta sayısı artış göstermedi. AFP tarafından yayınlanan rakamlar, ulusal sağlık yetkilileri tarafından açıklanan günlük verilere dayanıyor.

Birçok ülkede Kovid-19 testleri artarken, bazı ülkeler ciddi semptom göstermeyen hastaları asemptomatik kabul ediyor.