Uzaya çıkan ilk Kürt astronot: Jasmin Moghbeli NASA-SpaceX ortak uzay uçuşuna komuta ediyor

'Uzaya giden ilk Kürt’ ünvanına sahip olan Mahabadlı Kürt kadın astronot Jasmin Moghbeli, NASA-SpaceX ortak uzay uçuşuna komuta ediyor.

Uzaya çıkan ilk Kürt astronot: Jasmin Moghbeli NASA-SpaceX ortak uzay uçuşuna komuta ediyor
26 Ağustos’ta Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), SpaceX ortaklığıyla Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna dört astronot gönderdiğini duyurdu.
 
Uzaya gönderilen 4 kişilik ekibe Doğu Kürdistan'ın (Rojhılat) Mahabad kentine kayıtlı 40 yaşındaki Kürt kadın astronot Jasmin Moghbeli (Yasmin Moqbili) komuta ediyor.  
 
NASA’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Mürettebat-7 komutanınız Jasmin Moghbeli ile tanışın; 2017 yılında NASA astronotu olarak seçildikten sonra uzaya ilk yolculuğunu yapan New York yerlisi. Moghbeli, lisans derecesini Cambridge'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bilgi teknolojisi ile havacılık ve uzay mühendisliği alanında aldı. Massachusetts ve Monterey, Kaliforniya'daki Donanma Yüksek Lisans Okulu'ndan havacılık ve uzay mühendisliği alanında bilim ustası. Bir helikopter ve Deniz Piyadeleri test pilotu olan Moghbeli, 150'den fazla savaş görevine ve 25'ten fazla farklı uçakta 2.000 saatlik uçuş süresine sahiptir. Aynı zamanda Maryland, Patuxent River'daki ABD Donanma Test Pilot Okulu'ndan da mezun oldu.”
 
Yasmin Moqbili (Jasmin Moghbeli) 24 Haziran 1983'te Almanya'nın Bad Neuheim kentinde dünyaya geldi. Bir NASA astronotu olan Jasmin, ABD  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mezun oldu.
 
Jasmin'in 2019 yılı itibarıyla 2.000 saatten fazla uçuş deneyimi ve Afganistan'daki hava operasyonları da dahil olmak üzere 150 hava operasyonu bulunuyor.
 
Jasmin’in annesi Fırişte ve babası Kami Muqbili, İran İslam Devrimi sonrası Rojhılat’ın Mahabad kentinden 1979’da Almanya’ya ardından ABD’ye göç etti.
 
Aile, New York'un Baldwin kasabasına yerleşti. Yasmin ilkokul ve ortaokulu aynı kasabada okudu.
 
ABD merkezli CNBC kanalına verdiği demeçte Jasmin Moghbeli (Yasmin Moqbili), çocukluğundan beri astronot olmayı hayal ettiğini belirterek “ABD ordusuna katılıp Hava Kuvvetlerinde görev aldığımda bile hedefim birgün astronat olmaktı” dedi.
 
Jasmin Moghbeli sözlerini şöyle sürdürüyor:
 
"Aslında bu çok gülünç. Altıncı sınıftaki tüm öğrencilere gelecekte ne olmak istedikleri soruluyor. Benim cevabım şuydu: Astronot olmak istiyorum."
 
Jasmin, uzay yolculuğunun hem amiri olduğu dört kişilik timin bir üyesi. Diğer üç astronat ise Japonya, Rusya ve Danimarka'dan time katıldı. Ve uzay yolculukları 6 ay sürecek.
 
Moghbeli, 2005 yılında lisans diplomasıyla ABD Donanması'na katıldı ve daha sonra askeri pilot olmak için eğitim aldı.
 
Uzay navigasyon mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Jasmin Moghbeli, evli ve iki kız çocuğu annesi.
 
2017 yılından NASA tarafından eğitim almak üzere 22 acemi astronottan biri olarak işe alınan Jasmin, 2020 yılında diğer 13 astronotla birlikte NASA Akademisini başarıyla tamamladı.
 
Jasmin Moghbeli'ye ABD Donanması ve Hava Kuvvetleri'nden dört askeri madalya verildi.
 
Rûdaw