Yapımına Kürd mühendisin de katıldığı 'dünyanın en büyük gemisi' yolculuğuna başlıyor

Dünyanın en büyük gemisi ‘Icon Of The Seas’ ilk yolculuğuna bugün çıkmak için saat sayıyor. İnşası 1.5 milyar sterline mal olan geminin yapım sürecine Rojhılatlı Kürd mühendis Akam Alizade de katılmıştı.

Yapımına Kürd mühendisin de katıldığı 'dünyanın en büyük gemisi' yolculuğuna başlıyor
Gemi, mevcut rekor sahibi ‘Wonder Of The Seas’ten 3 metre daha uzun. Gemi 250 bin ton ağırlığıyla efsanevi Titanik’ten beş kat daha büyük.
 
 ‘Icon Of The Seas’ (Denizin İkonu)  futbol efsanesi Lionel Messi ve Inter Miami takım arkadaşlarının yardımıyla Salı günü resmen vaftiz edildi.
 
Gemi ruvaziyer işletmecisi Royal Caribbean şirketine ait gemi ilk seferini 27 Ocak’ta (bugün) ABD’nin Miami kenti çıkışla Karayipler çevresinde yapacak.
 
Rûdaw TV’de “Diaspora” bültenine konuşan geminin restoran kısmının tasarımında ve yapımına başkanlık eden Kürd mühendis Akam Alizade, “Geminin restoranın projesi benim başkanlığımda gerçekleşti. Benden başka 30'dan fazla kişi tasarladı ve 150 kişinin yardımıyla inşaatın nezaretçiliğini yaptım. Ama geminin inşasına katılan tek Kürd bendim” dedi.
 
Rojhılat’ın Piranşar kenti nüfusuna kayıtlı Akam Alizade Finlandiya’da yaşıyor.
 
Akam Alizade, “İnşa ettiğimiz restoran gemilerdeki en büyük restoran olma özelliğine sahip.  Restoran 2700 kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip. Şirketimizin aldığı en büyük proje. Icon Star ve Icon Joe isimli gemilerin inşa sürecinde de yer almıştım. Ama bu benim en büyük projem” ifadelerini kullandı.
 
Dünyanın en büyük su parkının bulunduğu gemide, 40 bar ve restoran, 15 metrelik şelale, mini golf sahası ve buz pateni pisti var.
 
Şirket, ocak ayındaki ilk dört seferin neredeyse tamamen dolduğunu açıkladı.
 
Royal Caribbean internet sitesinde gemi biletleri, Miami çıkışlı 7 gecelik Batı Karayip turu 3100 Dolar (yaklaşık 85 bin TL), yine 7 gece Doğu Karayip turu 2000 dolar fiyatla satışta.
 
En çevreci kruvaziyer
 
- Güvertede bir tırmanma duvarı, engelli parkur, atari salonu ve karaoke bar bulunuyor.
 
- 7600 yolcu ve 2350 mürettebat taşıma kapasitesinde.
 
- 6 adet dev su kaydırağı, 7 havuzda eğlence olanağı.
 
- Geminin 6 motoru dizele göre daha çevreci olan sıvılaştırılmış doğalgaz ile çalışıyor. /Rûdaw