ABD Büyükelçisi: ABD ve Irak kalıcı bir güvenlik ortaklığının nasıl kurulacağını tartışıyor

Irak-ABD Ortak Yüksek Askeri Komisyonun Koalisyon güçlerinin Irak’taki misyonun sona erdirilmesine yönelik ilk resmi toplantısı gerçekleştirildi.

ABD Büyükelçisi: ABD ve Irak kalıcı bir güvenlik ortaklığının nasıl kurulacağını tartışıyor
Irak-ABD Ortak Yüksek Askeri Komisyonun Koalisyon güçlerinin Irak’taki  misyonun sona erdirilmesine yönelik ilk resmi toplantısı gerçekleştirildi.
 
ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nun (HMC) Irak’taki Koalisyon güçlerinin misyonun yeniden düzenleneceği toplantılar yeniden başladı. İlki Perşembe günü yapılan toplantının ikincisi bugün Bağdat’ta gerçekleşti.
 
Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani yaptığı açıklamada, "IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun askeri misyonunun sona erdirilmesinden her iki tarafın askeri uzmanları sorumludur" dedi.
 
ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ise X hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Irak ve ABD, IŞİD'e karşı koalisyon misyonunun zaman içinde kalıcı bir ikili güvenlik ortaklığına nasıl dönüşeceğini tartışıyor" dedi.
 
Koalisyondan yapılan açıklamada, tarafların müzakerelere askeri düzeyde devam etme, koalisyonun IŞİD'i yenme konusunda kaydettiği ilerlemeyi değerlendirmek üzere üst düzey bir komite atama ve Koalisyonun Irak'taki misyonunda gelecekte yapılacak değişiklikleri tartışma konusunda mutabakata vardığı belirtildi.
 
Toplantı ABD’ye yönelik saldırıların artığı bir dönemde başladı
 
Toplantılar, İran'a yakın silahlı grupların ABD güçleri üzerindeki baskısının arttığı bir dönemde gerçekleşti ve Washington, tartışmanın saldırılarla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.
 
İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana, Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine yaklaşık İran destekli Iraklı Şii gruplarca 150 drone ve füze saldırısı düzenlendi ve bunların bir kısmına ABD karşılık verdi.
 
Görüşmeler Perşembe günü başladı, ancak her iki tarafın askeri ve siyasi yetkilileri Cumartesi günü Irak'taki yabancı birliklerin sona erdirilmesine yönelik adımları tartıştı.
 
Irak Başbakanlığından açıklama
 
Toplantıya ilişkin Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Uluslararası koalisyonun IŞİD'e karşı askeri misyonunun başlamasından 10 yıl sonra sona erdirilmesinden ve Irak güvenlik ve askeri güçleriyle birlikte büyük zaferler elde edilmesinden her iki tarafın askeri uzmanları sorumludur" ifadesine yer verildi.
 
Yüksek Askeri Komisyonun çalışmaları bu toplantının ardından, “IŞİD tehdidini”, “operasyon ihtiyaçlarını” değerlendirmek ve “Irak güvenlik güçlerinin kapasitesini güçlendirmeye yönelik ihtiyaçların belirlenmesi” gibi başlıklar müzakere edilecek. Müzakere başlıkları 3 ayrı heyet şeklinde görüşülecek.
 
Açıklamaya göre, “Bu incelemenin ışığında, Koalisyonun askeri misyonunu sona erdirmek Irak, ABD ve Koalisyon ortakları arasındaki ikili ilişkileri düzene koymak için bir zaman çizelgesi geliştirilecek. Irak ayrıca 2008'de Irak ile ABD arasında imzalanan Stratejik Çerçeve'ye de uyacak.  Ayrıca ülke çapındaki müzakere aşamasında Uluslararası Koalisyon danışmanlarının güvenliğini sağlamaya da kararlı olacak.”
 
Irak Başbakanı açıklamasının devamında IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a yaptığı yardımlardan dolayı IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyona takdirlerini ifade ederek, "Bir yıllık ortak tartışma ve toplantıların ürünü olan bu anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. ABD liderliğindeki Koalisyona üye ülkelerle uluslararası işbirliğine ve dostluğa dayalı kapsamlı bir ilişkiye doğru ilerleme arzusunu vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Pentagon’dan açıklama
 
25 Ocak’ta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington’da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtti.
 
Başkan Neçirvan Barzani: Olumludur
 
Irak Federal Hükümeti ile ABD Hükümeti arasında Yüksek Askeri Komisyonu'nun çalışma grubu toplantılarının yeniden başlamasına ilişkin açıklama yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, görüşmenin başlamasını olumlu karşıladığını belirtti.
 
Başkanlık sitesinden yapılan açıklamada, Başkan Neçirvan Barzani, “ikili ilişkiler ve siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik ve askeri alanlarda ortak işbirliğinin geleceğine ilişkin görüşmelerin ilerletilmesi ve yeniden başlamasını olumlu karşılıyoruz” denildi.
 
ABD güçleri 2003’ten beri Irak’ta
 
ABD birlikleri 2003'ten bu yana Irak'ta bulunuyor. Ancak misyonları zaman zaman değişti. 2018'de ise Irak'taki askeri misyonları resmi olarak danışma misyonuna dönüştü.
 
ABD'nin şu anda Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise 900 askeri bulunuyor.
 
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları Kudüs Ordusu Genel Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürülmesi emrini vermesinin ardından silahlı gruplar, yabancı birliklerin çekilmesi için Irak üzerindeki baskıyı artırdı. /Rûdaw