E-Reçetemde Kürtçenin yer almaması Meclis gündeminde

Sağlık Bakanlığının e-Reçetem sisteminde Kürtçe’nin yer alamaması Meclis gündemine taşınırken, Diyarbakır Tabipler Odası Kürtçe’nin sisteme dahil edilmesi için çağrı yaptı.

E-Reçetemde Kürtçenin yer almaması Meclis gündeminde

Türkiye Sağlık Bakanlığının e-Reçetem uygulamasında 5 dile yer verilip Kürtçeye yer verilmemesine ilişkin tepkiler sürüyor.

Yeşil Sol Partili 55 milletvekili, Sağlık Bakanlığının e-reçete sistemine İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızcayı ekleyip Kürtçeyi dışarıda bırakmasını Meclis gündemine taşıdı.

Vekiller Fahrettin Koca’ya  "e-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecek?" diye soru önergesi sundu.

55 vekilin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesi şu şekilde:

“-Sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçenin e-reçetem sistemine eklenmemesinin sebebi nedir?

-e-Reçetem sistemine eklenen 5 dil (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kürtçenin taşımadığı kriterler mi vardır?

-e-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecektir?

-e-Reçetem uygulamasındaki temel amaç nedir? Bu amaç doğrultusunda diğer 5 dilin uygun olmasının, Kürtçenin olmamasının nedeni nedir?

-Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca e-reçetem sistemine Kürtçenin dahil edilmemesi ile bu alana dair sorunlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Buna dair Bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır?

-Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?”

Diyarbakır Tabipler Odasından çağrı

Öte yandan Diyarbakır Tabipler Odası Fahrettin Koca’nın 5 dilin e-Reçetem sistemine eklendiğini duyurduğu tweeti alıntılayarak Kürtçeye yer verilememesini eleştirdi.

Açıklamada bölgede çoğunluğu kadın en az 4 kişiden birinin Kürtçe dışında başka bir dil bilmediği belirtilerek “Bireylerin kamusal alanda anadillerini kullanabilmeleri, kamusal hizmetleri alabilmeleri de yıllardır gözardı edilmiştir” denildi.

“Tıp ve Sağlık eğitiminde bizlere tanı-tedavi sürecinde en önemli aşamanın hasta öyküsünü alma(Anamnez) olduğu anlatıla gelmiştir” denilen açıklamada herkesin kendi anadilinde kamusal sağlık hizmetine ulaşmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Bakan Koca’ya da çağrı yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Şimdiye kadar yapılan bir çok araştırmanın sonucu Anadilinde verilmeyen sağlık hizmetinin, hasta-sağlıkçı arasında etkili bir iletişimden yoksun kalacağı, bu gerçeklikten hareketle hastanın bilgilendirilmesi ve tedavi hakkının engellenmesi sonucunu doğurduğunu ortaya koymuştur. Bu durum başta sağlık göstergeleri olmak üzere her şeye yansımış bölgeler arası eşitsizlikleri derinleştirmiştir.

Meslektaşımız olan Sayın Sağlık Bakanı’nı siyasi saiklerle değil hekimlik kimliğini gözardı etmeden, bilimin gereklerini yerine geritmeye ve evrensel hukuk normlarına uygun davranmaya davet ediyoruz.”