Hulusi Akar'dan Suriye ve Rojava açıklaması

Akar, İdlib’teki varlıklarının rejimin katliamlarını durdurmak amacıyla olduğunu savunarak Rojava ve Suriye’ye olası operasyon için “Yeri ve zamanı gelince gereken yapılır” açıklamasında bulundu. Akar, ayrıca F-16’ları yenilemeleri gerektiğini belirtti.

Hulusi Akar'dan Suriye ve Rojava açıklaması

Türkiye Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında gazetecilerle Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliğinde bir araya geldi.

Toplantıya yönelik değerlendirmelerde bulunan Akar, gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“NATO üyesi olarak sorumluklarımızın bilincindeyiz”

Türkiye'nin NATO içindeki sorumluluklarını bugüne kadar yerine getirdiğini, bundan sonra da getirmeye devam edeceğini vurgulayan Hulusi Akar, "Türkiye'nin bir yere gittiği yok. 70 yıldan beri biz NATO'nun şerefli bir üyesiyiz. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz" dedi.

Irak, Suriye ve Rojava ile ilgili soru üzerine Akar, "Kürt kardeşlerimize karşı faaliyet gösterdiğimiz şeklindeki söylemler fitne çıkarmaya, ortalığı karıştırmaya yönelik asılsız iddialardır. Kürtlerin kardeşimiz olduğunun, ekmeğimizi, suyumuzu paylaştığımızın en açık göstergesi şehitliklerimizdir" ifadesini kullandı.

Akar, Türkiye'nin sınırlarını korumakla birlikte NATO'nun da sınırlarının korunmasına katkı sağladıklarını savunarak "Sınırlarımızın hemen yakınında bir terör koridoruna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Yaptığımız operasyonlarla terör koridorunu engelledik" diye konuştu.

“Muhataplarımız kendilerine düşen görevleri yapmalı”

İdlib, Rojava ve Suriye'deki gelişmelere değinen Akar, şunları söyledi:

"ABD'lilerle, Ruslarla yaptığımız mutabakatlar var. Bu mutabakatlarda bize düşen ne varsa en iyi şekilde yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Muhataplarımıza da kendilerine düşen görevleri yapmalarını hatırlatıyoruz. Sağlanan bir ateşkes var. Zaman zaman birtakım ihlaller, çatışmalar, saldırılar olsa da genel anlamda alınan tedbirler çerçevesinde ateşkes ve istikrar sürüyor. Cumhurbaşkanımızın Soçi'de Putin ile yaptıkları görüşmeden sonra ortam daha sakin bir hale gelmişken 20 Ekim'de Şam'da bir saldırı oldu. Bombalı saldırı sonrasında 14 Suriye askeri, daha sonra rejim unsurları tarafından İdlib'de yapılan saldırılar sonucunda 10 masum insan hayatını kaybetti. İdlib'deki insanlar Şam'daki olaylarla hiçbir alakası olmayan masum insanlardı."

“Varlığımız rejimin katliamlarını engelliyor”

İdlib'deki gelişmelere değinen Akar, "Bizim mevcudiyetimiz önemli. Bizim oradaki varlığımız rejimin katliamlarını engelliyor. Bunun engellenmesi de göç dalgasını ve radikalleşmeyi durduruyor" diye konuştu.

“Hem NATO'ya hem ikili ilişkilere zarar verecek”

Yunanistan ile Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmesi sorulan Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile görüştüklerini belirterek şöyle konuştu:

"Bazı ülkelerin kışkırtma ve teşvikiyle silahlanma başta olmak üzere bazı eylemler ortaya çıkıyor. Bunların orta ve uzun vadede hiçbir yararının olmadığının bilinmesini istiyoruz. Neden? Biz iyi komşuluk ilişkileri içinde beraber yaşamayı, zenginliklerden beraber faydalanmayı ve ülkelerimizin güven ve refah içinde yaşamasına gayret ediyoruz. Bunun dışında NATO'nun içinde olmamıza rağmen birtakım ittifaklar aranmasının hem NATO'ya hem ikili ilişkilere zarar vereceğini, güveni sarsacağını herkesin bilmesi gerekir.

İçinde bulunduğumuz NATO ittifakı, günümüzde ve tarihteki en güçlü savunma örgütüdür. Dolayısıyla bunun içindeyken bunun dışında başka arayışların uygun olmadığını herkesin görmesi lazım. Eğer müttefikler arasında NATO dışında ayrı bir ittifak olursa bunlar NATO'nun 2030 vizyonuna da aykırıdır. NATO, birlik olmaktan, beraberlikten bahsediyor. Bunların dışına çıkmanız NATO'yu aşındırmak anlamına gelir."

 Elimizdeki F-16’ların yenilenmesi lazım”

Türkiye'nin ABD'den F-16 tedarikine ilişkin soru üzerine Akar, "Elimizdeki F16'ların yenilenmesi lazım. Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki bazı uçakların modernize edilmesi için teknik çalışma başlatıldı. Süreci takip ediyoruz. Türkiye'nin, TSK'nin güçlenmesi aynı zamanda NATO savunmasının güçlenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

"Gereken yapılır"

Bakan Akar, Rojava’da son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin ise "Olayları çok yakından takip ediyoruz. Yeri ve zamanı geldiğinde gereken yapılır. Hak ve menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar yapıldığı gibi bundan sonra da yapılacak" dedi.