Fransa ve AB'den Kor Mor saldırısına kınama, Kürdistan Bölgesi'ne destek mesajı

Kor Mor gaz sahasına yapılan saldırıya kınayan AB ve Fransa, Kürdistan Bölgesi'ne dayanışma ve destek mesajı verdi.

Fransa ve AB'den Kor Mor saldırısına kınama, Kürdistan Bölgesi'ne destek mesajı

Fransa'nın Irak Büyükelçiliği'nden Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, "Fransa, Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kormor gaz sahasına düzenlenen ve çok sayıda sivilin ölümüne ve ağır maddi hasara yol açan saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyor" ifadesine yer verildi.

AB’den açıklama

Büyükelçilik, "Fransa, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile dayanışmasını ifade ediyor ve tüm Iraklıların yararına olan enerji altyapısının güvenliğine saygı duyduğunu vurguluyor" dedi.

Öte yandan Avrupa Birliği'nin (AB) Irak Büyükelçisi Thomas Zeiler, Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırıyı kınadı. sivillerin hedef alındığını vurgulayan . Zeiler, AB'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'a yardım ve desteğini yineledi.

Büyükelçi Zeiler, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, Kor Mor gaz sahasına yönelik düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Açıklamada, “Bu saldırılarda Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın tüm vatandaşları hedef alınıyor. AB, Kürdistan Bölgesi ve Irak'la güvenlik, istikrar ve reform konularında daha fazla destek verecek.” ifadeleri kullanıldı.

Kor Mor’a saldırı

Dün saat 18.45’te Süleymaniye’deki Kor Mor gaz sahası insansız hava araçlarının hedefi oldu.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre 4 Yemenli çalışan yaşamını yitirdi, tesiste maddi hasar meydana geldi. İki kişi de yaralandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi heyetleri saldırıyı inceleyecek

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden heyetler dün yapılan saldırıyı yerinde araştırmak için Süleymaniye'deki Kor Mor Gaz sahasına gidecek.

Rûdaw’a konuşan Çemçemal Kaymakamı Remek Remezan, "Kürdistan Bölgesi heyeti bugün Süleymaniye’ye geldi, ancak Bağdat heyeti daha gelmedi. Onların da bugün Kor Mor'u ziyaret etmeleri bekleniyor" dedi.

Dün akşam saatlerinde Kor Mor Gaz sahasına katyuşa tipi roketlerle bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda Yemen vatandaşı 4 kişi hayatını kaybetti iki kişi de yaralandı. Çemçemal Kaymakamı Remek Ramazan’ın aktardığına göre yaralıların durum iyi.

Drone saldırısını yer hangi bir örgüt veya yapılanma üstlenmezken, Kürdistan Bölgesi’nin elektrik üretimine 2 bin 500 megawatt zarar verdi.

Kor Mor Gaz sahası

Doğalgaz sahası Süleymaniye’ye bağlı Çamçemal ilçesindeki Kadir Karam kasabasında bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Kor Mor sahası petrol ürünlerini arama, geliştirme, üretme, pazarlama ve satış yapmak üzere 2007 yılında kuruldu. Tesisi Ekim 2008'de gaz üretimi başlamıştı.

Kor Mor doğalgaz sahasına 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınmıştı.