İran, marş söylediği için Kürt sanatçıyı tutukladı

Bir insan hakları örgütü Hengaw’ın bildirdiğine göre, İran güvenlik güçleri, Newroz kutlamalarında Kürtçe marşlar arkısı Kürt sanatçı Hamza Caferi’yi tutukladı.

İran, marş söylediği için Kürt sanatçıyı tutukladı

Hamza Caferi, Rojhılat’ın Kirmanşah vilayetinin Gilan Garb ilçesinde yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı Newroz kutlamalarında Kürtçe marşlar söylemişti.

İran’da Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerini belgeleyen İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın bildirdiğine göre Hamza Caferi, cuma gecesi Devrim Muhafızları’na bağlı istihbarat güçleri tarafından gözaltına alındı.

Hengaw'ın ilgili kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, maskeli ve silahlı Devrim Muhafızları güçleri adli izin olmadan Caferi’nin kaldığı evin duvarlarına tırmanarak içeri girdi.

Mart ayındaki Newroz kutlamaları sırasında Caferi, "Gururla yüksel, Kürdistan'ım" anlamına gelen çok sayıda Kürtçe devrimci şarkı söyledi.

Şarkıcı, Dünya Kadınlar Günü ve Uluslararası Ana Dil Günü gibi diğer kutlamaların yanı sıra, Türkiye'nin 2018 askeri saldırısında ele geçirdiği kuzey Suriye'deki Kürt bölgesi Afrin'e destek amacıyla da Kürtçe şarkılar söyledi.

Caferi aynı zamanda bir sivil aktivist.

İran güvenlik güçleri Newroz kutlamalarıyla ilgili çok sayıda tutuklama gerçekleştirdi. Hengaw'a göre geçtiğimiz ay Rojhilat’ın kentlerinde en az 32 kişi tutuklandı ve yüzlerce kişide  sorguya çekildi.

Eylül 2022'de başörtüsünü islami kurallara göre takmadığı iddisıyla 22 yaşındaki Kürt kadını Jina (Mahsa) Emini'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından İran'da ülke çapında protestolar patlak verdi. O günden bu yana İran polisi sanatçılara ve sivillere baskı uyguluyor. İnsan hakları gözlemcilerine göre Kürtler orantısız bir şekilde hedef alınıyor.

Geçen hafta da bir İran mahkemesi, 33 yaşındaki rapçi Toomaj Salehi'ye "yeryüzünde yolsuzluk yayma" suçlamasıyla idam cezası verdi. Salehi, ülke çapındaki protestolara destek verdiği için Ekim 2022'de tutuklandı.