ABD'den Neçirvan Barzani'nin İran ziyaretine ilişkin yorum: Her türlü diyaloğu teşvik ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin İran ziyaretine ilişkin yaptığı yorumda bölgedeki durumun sakinleşmesi için her zaman diyaloğu teşvik ettiklerini söyledi.

ABD'den Neçirvan Barzani'nin İran ziyaretine ilişkin yorum: Her türlü diyaloğu teşvik ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rûdaw TV Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin İran ziyaretine ilişkin sorusunu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölgede gerilimi azaltacak her türlü diyaloğu teşvik ettiklerini vurguladı.

"İstikrara yol açacak her türlü görüşmeyi teşvik ettik"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller “Bölgede sürekli olarak gerilimin azaltılmasını teşvik ettik, ancak bu gezinin ayrıntıları hakkında herhangi bir yorumumuz yok. Başkan Barzani'nin seyahatiyle ilgili daha detaylı yorum yapmayı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bırakıyorum” dedi.

“İran'la bu tür görüşmelerin Irak'ın istikrarına yardımcı olabileceğini ve bu etkileri ortadan kaldırabileceğini, bu tür görüşmelerin Irak'ın istikrarına yardımcı olabileceğini ve bu etkileri ortadan kaldırabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Miller şu yanıtı verdi:

"Irak'ta istikrarsızlığa en büyük katkıyı sağlayan ülkelerden biri oldu"

“Bu spesifik görüşmeler hakkında konuşmak istemiyorum. Ancak elbette biz her zaman gerilimin azalmasına yol açacak, İran'a karşı da dahil olmak üzere bölgede daha fazla istikrara yol açacak her türlü görüşmeyi teşvik ettik. İran, Irak'ta ve Ortadoğu'nun başka yerlerinde istikrarsızlığa en büyük katkıyı sağlayan ülkelerden biri oldu.”

 Diyar Kurda’nın Hamas’ın Gazze’de İsrail’in teklif ettiği ateşkesi kabul etmesinde İran’ın rol hakkındaki sorusuna ise  ABD Dışişleri Sözcüsü şu yanıtı verdi:

"Hamas'ın ateşkesi kabul etmesinde İran'ın herhangi bir rolünü görmüyorum"

 "Gazze çatışmasını sona erdirmede İran'ın herhangi bir rolünü görmüyorum. İran'ın, Hamas'ı finanse etmek ve Hamas'ı desteklemekten, sadece İsrail'e yönelik saldırılar söz konusu olduğunda değil, aynı zamanda istikrarsızlığa önemli ölçüde katkıda bulunan Hizbullah'ı ve diğer grupları finanse edip desteklemeye kadar, bu çatışmanın en büyük kışkırtıcılarından biri olduğunu gördünüz. "

Miller, "Bu güçler, yalnızca İsrail'e yönelik saldırılarıyla değil, aynı zamanda Husilerin uluslararası su yollarına saldırılarıyla da bölgede yaygın istikrarsızlığa neden oluyor. Yani hayır, İran'ın herhangi bir üretken rol oynadığını görmüyorum" dedi.

Resmi davet üzerine Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile beraberindeki heyet 5 Mayıs'ta İran’a gitti.

Başkan Neçirvan Barzani İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Tahran’a yaptığı resmi  ziyaret çerçevesinde dün  İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan ile bugün de Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ile bir araya geldi.

Neçirvan Barzani'nin temasları devam ediyor.

"Rehine anlaşmasının İsrail ve Filistin halklarının çıkarına olduğuna inanmaya devam ediyoruz"

Öte yandan diğer gazetecilerin Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "İsrail'le ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasıyla ilgili olarak gelen sorusuna Miller, "Hamas'ın bir yanıt verdiğini doğrulayabilirim. Bu yanıtı şu anda gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla tartışıyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Miller, "Rehine anlaşmasının İsrail ve Filistin halklarının çıkarına olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Bu, acil bir ateşkes getirecek, insani yardımın daha fazla ulaştırılmasına olanak tanıyacak ve bu nedenle bir anlaşmaya varmak için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Sözcü Miller, "Ateşkes kesinlikle başarılabilir. Masanın üzerinde bir anlaşma var." dedi.