Neçirvan Barzani: İran'la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdik

Neçirvan Barzani, İran temasları ardından Tahran’da basın toplantısı düzenliyor. Neçirvan Barzani, “İran'la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdik” dedi.

Neçirvan Barzani: İran'la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdik

İran temasları ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Tahran’da basın toplantısı düzenledi.

Barzani, "İran İslam Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı tarafından memnuniyetle karşılandık. Toplantılar çok iyi geçti" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani görüşmeleri hakkında "Kürdistan Bölgesi'nin İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri çok önemli, tarihi ve bizi birbirimize bağlayan pek çok ortak noktamız var. İran İslam Cumhuriyeti dini lideri ile tanışmaktan onur duydum. İran, Kürdistan Bölgesi ve Irak'la sorunların çözümü konusunda diyaloğu destekliyor” ifadelerini kullandı.

"İran'la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdik"

“İran'la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdik ve bunu hem yakından takip etmeli, hem de korumalıyız” diyen Barzani şunları dile getirdi:

“İran ziyaretimizde mevcut sorunların çözümüne yönelik çok ciddi bir irade görüyoruz. Kürdistan Bölgesi İran'la iyi ilişkiler istiyor. Zor zamanlarda bize verdikleri tüm yardım ve desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ettik. Elbette bu yolda bazı sorunlar var ama benim gördüğüm ve bizim için önemli olan bu sorunları çözmeye çalışmamız gerektiğidir.

Kürdistan Bölgesi, bölgede istikrar ve güvenlik unsuru olarak kalmak istemektedir. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin değişmez politikasıdır ve bu politikaya devam edecektir."

Kürdistan Bölgesi’nin bu yıl 10 Haziran'da parlamento seçimleri yapması planlanıyor. Bu bağlamda Kürdistan Bölgesi Başkanı, seçim tarihini değiştirme yönünde henüz bir karar almadıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı açıklaması ardından basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.

"Benim sorumluluğum; Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarını korumaktır"

Bir gazetecinin Kürdistan Parlamento seçimlerinin tarihinin değiştirildiğine dair tartışmalara ilişkin sorduğu soruya  Başkan Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Öncelikle konuyu düzelteyim. Kürdistan Bölgesi seçimlerini hiçbir toplantımızın konusu olmadı. Yani Tahran'daki toplantılarımızın konusu değildi. Şu ana kadar belirlenen seçim tarihini değiştirmedik. Kürdistan Bölgesi'nin tüm vatandaşlarına hizmet etmek için seçimleri yapmamız gerekiyor. Tüm partiler bu konuda hemfikirdir. Seçim konusu Kürdistan Bölgesi'nin daha fazla bölünmesine neden olmamalı. Herhangi bir partiyi desteklemek başkan olarak benim sorumluluğum değildir. Benim sorumluluğum; Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarını korumaktır. Ben Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarını tarafların görüşlerinden üstün görüyorum. Kürdistan Bölgesi'nin çıkarları doğrultusunda gerekli her türlü adımı atacağım. Tarihi değiştirmedim ama herkesin üzerinde mutabakata vardığı, kendisini kazanan ya da kaybeden olarak  görmediği, bir tarih olacak. Birbiri hakkında dava açmak, sen haklısın ben haklıyım gibi açıklamalara doğru değildir ve Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının çıkarına değildir.”

İran’ın Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümeti arasındaki sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımı konusunda gelen soruya ise Barzani, “Tahran’a yaptığımız ziyaret ve yaptığımız tüm görüşmelerin düzeyi ilişkilerimizde yeni bir aşamaya girdiğimizin göstergesidir. Bu yeni aşamaya her iki taraf olarak hassas yaklaşmalı ve korumalıyız. Sorunlarımızı daha çıkış aşamasında büyümeden, karşılıklı anlayış ve diyalog yöntemiyle çözülmeliyiz. ” şeklinde değerlendirdi.

Başkan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Sudani’nin Bağdat-Erbil arasındaki sorunların çözümündeki çabası ve İran’a ziyaretindeki katkısından ötürü ayrıca teşekkür etti.  

Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran İslam Cumhuriyetinin bu görüşmelerdeki rolü ise tarafları sorunların çözümü konusunda bir araya getirmektir. Görüştüğümüz tüm yetkililer her iki tarafın dostu olarak , Bağdat ve Erbil’in sorunlarını çözme arzusunda olduklarını vurguladı. Biz de ortak dostumuzdan sorunların çözümünde bize destek olmalarını talep ettik.“

“Kürdistan Bölgesi bölgede barışçıl bir rol üstlenmektedir”

Rûdaw muhabiri Senger Abdulrahman’ın  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiği görüşmesinin içeriği, Reisi’nin Irak ziyareti ardından Kürdistan Bölgesi’ne gelip gelmeyeceğine ilişkin sorusuna ise  Başkan Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisi, tüm Kürtlerin, Kürdistan Bölgesi’nin Irak ile sorunlarını barış ve diyalog içerisinde çözülmesini destekliyor. Irak ziyareti de gündeme geldi. Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak kendisini Bağdat ziyareti ardından Erbil’i de ziyaret etmesi için resmi davet ettik.  Bu davetimize pozitif yaklaştı.”

Neçirvan Barzani, Reisi ile görüşmesinde Kürdistan Bölgesi’nin bölgede barışçıl bir rol üstlendiğini, istikrar ve güvenlik faktörü olduğunun vurguladığını belirterek, “ Konuşmamın başında da dediğim gibi İran bizim açımızda çok önemli bir komşumuz. Irak ve Kürdistan Bölgesi olarak İran ile ilişkilerimizin devamını önemsiyoruz” dedi.  

"Kürdistan Bölgesi hiçbir komşusu için tehdit unsuru olamaz" 

İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları konusuna ilişkin gelen soruya da yanıt veren Başkan Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Toplantımızın gündemin bir tanesi de bu konuydu. Irak ile ortak bir güvenlik komitemizin olduğunu biliyorsunuz. Bu komitede Kürdistan Bölgesi’ni temsil eden İçişleri Bakanımız sayın Reber Ehmed, görüşmelere katılan heyetin içerisinde yer aldı ve tüm toplantılara katıldı. Tüm toplantılarda güvenlik konusunda sağlanan ilerlemelerden ötürü İçişleri Bakanımaza teşekkür ettiler. Prensipte Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman komşuları için bir tehdit unsuru olmayacaktır ve olamaz. İran önemli bir komşumuz olduğunu yineliyorum. Her ne isimle olursa olsun Kürdistan Bölgesinde bulunan herhangi silahlı bir güç, Kürdistan topraklarını kullanarak İran topraklarında bir saldırı düzenleyip Kürdistan Bölgesine dönemez. Bunu hiçbir komşumuz için kabul etmemiz mümkün değildir. Uluslararası hukukta da bunun yeri yoktur.

Kürdistan Bölgesi de bu prensip doğrultusunda gerek komşumuz Türkiye, gerek İran, gerek Suriye ile ikili ilişkiler içerisinde olmayı sürdürecektir. Kürdistan Bölgesi uluslararası hukukun belirlediği prensiplere bağlıdır. Bu çerçevede İran’ın güvenlik endişelerini giderecek şekilde çok önemli adımlar atılmıştır. Bu sorunun köklü bir şekilde çözümüne ilişkin doğru yoldayız. Aynı şekilde ilgili taraflar da Kürdistan Bölgesi’nin hassasiyetlerini gözetlemeli, ki gözetiyorlar. Umarım bu tutumlarını sürdürürler ve bir daha İran ile Kürdüstan Bölgesi görüşmelerinde bu tür konular gündeme gelmez.”

"İran ile yeni bir mekanizma konusunda anlaşmaya vardık"

Neçirvan Barzani iki ülke arasındaki sorunların çözümü için ilişkilerin sürekliliğinin önemine vurgu yaparak, "Her türlü sorun diyalog mekanizması ile çözülür. Biz İran ile sorunlarımızın çözümünü kolaylaştıracak bir mekanizma oluşturulması üzerine prensipte anlaşmaya vardık. Bu mekanizma ticari, ekonomik ilişkilerin gelişimini, Kürdistan Bölgesi ile İran vatandaşlarının gidiş gelişini olumlu yönde etkileyecektir ” dedi.