Türkmenlerden Kerkük valiliği için farklı öneri

Kerkük'te yapılan seçimlerde il meclisine Türkmen listesinden seçilen Ahmet Remzi Köprülü, valilik pozisyonunun 16 ay dönüşümlü şekilde Kürd, Türkmen ve Araplar arasında paylaşılması önerisinde bulunduklarını söyledi. Köprülü, vali yardımcısı ve il meclis başkanının da buna düzenlenebileceğini söyledi.

Türkmenlerden Kerkük valiliği için farklı öneri

Kerkük’te 18 Aralık'ta düzenlenen Vilayet Meclisi seçimlerinde Kürtler 7, Araplar 6, Türkmenler 2, Hristiyanlar ise 1 üye kazandı.

Yasalara göre kente tahsis edilen 16 sandalyenin en az 9’uyla yani yüzde 50 + 1'iyle yerel meclis belirlenebiliyor. Meclis ise valiyi seçiyor.

Ancak mevcut tablo kentte Kürdler, Türkmenler ve Araplar arasında koalisyon yönetiminin kurulması konusunda ciddi zorluklar yaşanacağına işaret ediyor.

Kentte valilik pozisyonu başta olmak üzere kentte görev dağılımının nasıl olacağı konusunda tartışılmaya başlandı. Bu konuda değişik senaryo ve öneriler geliştiriliyor.

Seçime Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi ile giren Türkmen tarafı, valilik poziyonunun 16 ay dönüşümlü şekilde doldurulması önerisinde bulundu.

Rûdaw’a konuşan Türkmen Meclis üyesi Ahmet Remzi Köprülü, bu öneri temelinde Kürdler ve Araplarla müzakerelere başlayacaklarını söyledi.

Köprülü, “Öneri, anlaşmaya göre her topluluğun 16 ay dönüşümlü valilik görevini üstlenmesi şeklinde. Topluluklardan biri vali yardımcılığını ve diğeri ise il meclis başkanlığını üstlenmesi yönünde” dedi.

Irak Parlamentosu’nda çıkarılan 2008 yılı 21 sayılı Irak İller Yasası’nın 7. Maddesinin 1. Bendine göre, vilayet meclisi seçim sonuçları onaylandıktan 15 gün sonra mevcut valinin, vilayet meclisinin yeni üyelerini toplantıya davet etmesi, toplantıya yeni seçilen yaşça en büyük üye başkanlık etmesiyle meclis başkanı ve 2 yardımcısının seçilmesi gerekiyor. Bu maddede yeni meclisin 30 gün içerisinde vali ve 2 yardımcısını seçebilme hükmü de yer alıyor.

Türkmenlerin sahip çıktığı öneri Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Erşed Salihi tarafından da dile getirildi.

Salihi, kentte tüm bileşenler arasında uzlaşma olmadan sadece iki tarafın anlaşması ile “yerel hükümetin kurulmasının imkansız olduğunu ve bunun Kerkük’ün tarihi ve coğrafyası ile uyuşmayacağını” söyledi.

Türkmenler uzun süredir Kerkük valisinin bir Türkmen olması gerektiğini savunuyor.