Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Kor Mor Gaz sahası saldırısına ilişkin açıklama

Çin, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz sahalarına yönelik saldırılardan endişe duyduklarını, Irak projelerinde çalışan Çin vatandaşlarının korunması konusunda yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Kor Mor Gaz sahası saldırısına ilişkin açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Çin'in Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve doğalgaz sahalarına yapılan saldırıyla ilgili endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Dana Gas tarafından işletilen Süleymaniye’deki Kor Mor gaz sahasına düzenlenen İHA saldırısında depolama tankının onarımını yapan 4 Yemenli çalışan hayatını kaybetti, 2’si yaralandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian,  "Çin, Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve gaz sahalarına yapılan saldırıdan endişe duyuyor ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor" dedi.

Jian, "Çin, Pekin'in ülke içindeki varlığını genişletmeyi amaçladığı bir dönemde Irak'taki projelerde çalışan Çin personelinin güvenliğini ortaklaşa korumak için Irak ile birlikte çalışmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İHA saldırısını "terörist" bir saldırı olarak nitelendirirken, federal hükümetin bu saldırıları durdurmak için harekete geçmesini talep etti. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, soruşturmalar tamamlandığında suçluları adalete teslim etmeyi sağlayacak ipuçlarının bulunduğunu açıkladı.

Cuma günkü saldırıya, Kürdistan Bölgesi ve Iraklı yetkililerin yanı sıra uluslararası misyonlar tarafından da güçlü bir şekilde kınandı.

Çin, 2014 yılında Erbil'de konsolosluk açtı ve bölgedeki Irak'ın en büyük ticaret ortaklarından biri haline geldi. Irak'ın Pekin Büyükelçisi Shoresh Khalid'e göre, Çin ile Irak arasındaki ticaret geçen yıl yaklaşık 50 milyar doları buldu. /Rudaw