Bafıl Talabani: KDP ile ilişkilerimiz daha iyi olabilir

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani, KDP ile ilişkilerinin ‘pek parlak’ olmadığını ancak daha iyi olabileceğini söyledi.

Bafıl Talabani: KDP ile ilişkilerimiz daha iyi olabilir

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani, ABD'deki Washington Enstitüsü’nde katıldığı bir konferansta, parlamento seçimleri başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KYB ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasındaki ilişkiler hakkında konuşan KYB lideri Bafıl, iki partinin ideolojileri, sistemleri ve yapılarının farklı olduğunu söyledi.

 KYB ile KDP ilişkilerini bir ‘sarkaça’ benzeten Bafıl Talabani, “Bazen çok iyi, bazen de çok kötü. İlişkimizin çok kötü olduğunu düşünmüyorum ama sarkaç her zaman farklı yönlere doğru hareket edebiliyor" dedi.

“Mam Celal’in iyimserlik genlerini taşıyorum”

 İlişkilerin gergin olmasının sebebinin güvenlik sorunlardan kaynaklandığına dikkat çeken Talabani, “Türkiye'yle, Suriye'yle, İranlılarla, Irak'taki Amerikalılarla sorunlarımız var. Bu baskılar var. İlişki mükemmel mi? Tabii ki hayır, daha iyi olabilir mi? Evet” ifadelerini kullandı.

Yönetimi eleştiren Bafıl Talabani, "Yapmamız gereken her şeyi yapmadık, insanlara yeterince yardım edemedik. Mesela hala 24 saat elektriğimiz yok, bence bu en basit örneklerden biri. Kürdistan’da milyarlarca dolar gelip gidiyor, ama buna rağmen elektrik ihtiyacı jeneratörlerden temin ediliyor” şeklinde konuştu.

 Bafıl Talabani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürdistan Bölgesi hükümeti, Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kürdistan Demokrat Partisi ve diğer siyasi partiler Kürdistan'da durumu iyileştirmek istiyorsa bunun mümkün olabileceğini düşünüyorum. Ben çok iyimserim. İkincisi, genetik olarak ben Mam Celal'in iyimserlik genlerini taşıyorum.

“Seçimlerin zamanında yapılmasından yanayız”

 KYB lideri, Washington'daki ziyareti kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynaklarından Sorumlu Yardımcısı Kimberly Harrington ve Terörle Mücadele Koordinatörü Elizabeth Richards ile de görüştü.

 KYB lideri Bafıl Talabani, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf ile yaptığı görüşmede Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin partisinin tutumunu yineleyerek, seçimlerin zamanında yapılmasından yana olduklarını ifade etti. /Rudaw