Çavuşoğlu'ndan Bağdat’tan gelen tepkilere ilişkin açıklama: Gözümüz yok

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK’ye yönelik operasyonlarına Bağdat’tan gelen tepkilere ilişkin, “Bizim Irak’ın topraklarında gözümüz yok. Ama 'sebepsiz' diyemezsiniz” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu'ndan Bağdat’tan gelen tepkilere ilişkin açıklama: Gözümüz yok

Mevlüt Çavuşoğlu, Uşak Belediyesi tarafından düzenlenen iftara katılarak açıklamalarda bulundu.  

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Metina, Zap ve Avaşin Basyan’da başlattığı “Pençe Kilit” operasyonu hakkında konuşan Çavuşoğlu, operasyonların PKK’lilerin “olduğu yerde” yapıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu mücadeleyi teröristin olduğu yerde Suriye'nin içinde, Irak'ın kuzeyinde vermezsek kendi topraklarımızda göğüs göğüse bu mücadeleyi vermek durumunda kalırız. Çünkü buralardan sızıyorlar. Geçmişte sızdılar. İşte Barış Pınarı'nı niye yaptık? Zeytin Dalı'nı niye yaptık? Buralarda niye tedbir alıyoruz? Efendim 'Gereksiz yere Irak topraklarına saldırdı.' diye eleştiriler geliyor. Biz Irak'ın toprak bütünlüğüne sahip çıkıyoruz. Hatta terörle mücadele ederek Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bizim Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Ama 'sebepsiz' diyemezsiniz. Türkiye'nin bu teröristlere karşı mücadelesine, harekatına laf ediyorsunuz da Irak topraklarını yıllardır bu bölgeyi işgal eden PKK terör örgütüne niye müdahale etmiyorsunuz? Niye barındırıyorsunuz ülkenizde? Oradan bize saldırıyor, askerimize saldırıyor, polisimize saldırıyor. Masum vatandaşımıza saldırıyor."

Türkiye'nin bölgede ve dünyada “barış ve istikrar için çalıştığını” belirten Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaşı da durdurmak için tüm zorluklara rağmen çaba gösterdiklerini belirtti.

Rusya ve Ukrayna tarafıyla da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Biraz önce buraya gelirken yolda Ukrayna Dışişleri Bakanı ile telefonla görüştüm ve bir ateşkes, kalıcı bir barış için, belli bölgelerdeki insanların kurtarılması için ve anlaşmada bazı unsurlar var o alanda yapabileceklerimizi ele aldık. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da görüşeceğim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenskiy ile çok defa görüştü." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin hedefinin Ukrayna'daki savaşın bir an önce ateşkesle sonlandırılması ve kalıcı bir barış sağlanması olduğunu söyledi.

Ermenistan ile ilişkilere değinen Çavuşoğlu, "Biz barış istiyoruz. Bizim Ermenistan'ın topraklarında gözümüz yok. Ermenistan'ın da bundan ders alması lazım. İşte özel temsilciler vesaire görüşüyoruz. Karşımızdaki zorluklarla mücadele etmemiz için güçlü olmamız lazım" değerlendirmesini yaptı.