Salih Müslim’den Rusya’ya eleştiri: 'ABD orada bulunmadığı halde saldırıyı kınadı'

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Rusya'yı Türkiye'nin Rojava’daki Kürt güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarını kınamadığı için eleştirdi.

Salih Müslim’den Rusya’ya eleştiri: 'ABD orada bulunmadığı halde saldırıyı kınadı'

Türkiye son zamanlarda özellikle Rus güçlerinin baskın olduğu Tel Rıfat’ta, Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) yönelik saldırılarını artırdı.

Son olarak Türkiye’ye ait bir insansız hava aracı ile düzenlenen saldırıda en az üç sivil öldürüldü, aralarında çocukların ve kadınların bulunduğu dokuz kişiyi de yaraladı. 

Russia Today'in Arapça bölümünde dün geç saatlerde yayınlanan bir röportajda, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye’nin saldırılarına karşı sessiz kaldıkları için Rusya yetkililerini eleştirdi.

Müslim, “Tel Rıfat bombalandığında Rus kuvvetleri orada değil miydi? Evet. Ne olduğunu görmediler mi? (Ruslar) onları savunmadı” ifadelerini kullandı ve Amerikalılar orada bulunmadığı halde saldırıyı kınadıklarını söyledi.

PYD Eş Başkanı Müslim, “En azından Amerikalılar bombardımanlardan dolayı üzgün olduklarını söylüyorlar ve kınadıklarını ifade ediyorlar. Ancak Ruslar bir açıklama bile yayınlamadı. Sivillere yönelik saldırıları ne Rus ordusu ne de Rus liderler, gözlerinin önünde yapılsa da kınamadı” diye konuştu.

Salih Müslim ayrıca, batılı ülkeleri, 18 Ağustos'ta Kamışlo’da Birleşmiş Milletler tarafından kız çocuklarının eğitimi için finanse edilen bir merkeze yönelik insansız hava aracı saldırısını kınarken Türkiye'den bahsetmemekle suçladı.

Kürt yetkililer, dört çocuğun hayatını kaybettiği, 11 kişinin de yaralandığı saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutuyor.

Tel Rıfat DSG tarafından kontrol ediliyor.

Rusya, Türk müttefiklerinin saldırılarını kınamaktan kaçındı, ancak üst düzey Rus yetkilileri, Türkiye'nin son zamanlarda Tel Rıfat ve Minbic'teki Kürt güçlerine karşı askeri operasyon düzenleme tehdidine karşı uyarılarda bulundu.

Türkiye, Rojava’da 2018'den bu yana DSG'ye karşı iki saldırı gerçekleştirerek, Kürtlerin kilit kentleri olan Efrin, Girê Spî ve Serêkaniyê’yi ele geçirdi. Rusya, Türkiye ile yapılan anlaşmanın ardından 2019'dan bu yana Suriye-Türkiye sınırında Türk kuvvetleriyle ortak devriyeler yürütüyor.