PYD yetkilisi: Rusya Türkiye’nin saldırıları için ‘yeşil ışık’ yaktı

Suriye’de Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilisi, Suriye rejiminin Fırat’ın doğusunda Özerk Yönetim’in kontrolündeki bölgelere saldırı düzenleyemeyeceğini, bununla birlikte Türkiye ile yaptığı ‘gizli güvenlik anlaşmaları’ uyarınca bu bölgelere bir Türkiye saldırısına rıza göstereceğini söyledi.

PYD yetkilisi: Rusya Türkiye’nin saldırıları için ‘yeşil ışık’ yaktı
Demokratik Birlik Partisi (PYD) yönetim kurulu üyesi Ahmed Hoca, Şarku’l Avsat muhabirine, ‘’Türk devletinde Kürt kelimesine karşı fobi var. Ankara bölgede Kürtler tarafından yönetilen herhangi bir demokratik projeyi engellemek için daha önceki birçok talebinden vazgeçebilir ve müttefiklerine yüz çevirebilir” dedi. 
 
İran ve Rusya’nın daha önce Türkiye’nin Özerk Yönetim kontrolünde olan bölgelere muhtemel bir operasyon düzenlemesine karşı çıktıklarını hatırlatan Ahmed Hoca, “Ancak görünen o ki Rusya Türkiye’ye savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve obüsler ile saldırmasına izin vermiş durumda. Saldırıların dozunun yükselmesi Putin’in zımnen Erdoğan’a, Rojava'ya bu tür saldırılar için yeşil ışık yaktığını gösteriyor. Bunun amacı, Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) ve Özerk Yönetim’e baskı yaparak Kürtlerin haklarını almasını engellemektir” değerlendirmesinde bulundu.  
Suriye rejiminin Özerk Yönetim’in kontrolündeki bölgelere doğrudan bir saldırıyı göze alamayacağını öngeren PYD yetkilisi, “Suriye rejimi bu bölgenin sahip olduğu savunma ve teşkilat gücü nedeniyle kendisi saldırmayı göze alamayacaktır, ancak Şam gizli güvenlik anlaşmaları uyarınca Türkiye’nin saldırılarından razı ve memnundur” dedi.   /Şarkul Avsat