81 vekilden Sudani’ye çağrı: Kürdistan Bölgesi’nin maaşlarını aylık ödeyin

Irak Parlamentosunda değişik partilerden 81 milletvekili, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarına dair Başbakan Sudani’ye sunulmak üzere ortak bir mektup imzaladı.

81 vekilden Sudani’ye çağrı: Kürdistan Bölgesi’nin maaşlarını aylık ödeyin

Irak Parlamentosundan 81 milletvekilinin imzası ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye sunulan mektupta, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarına dair sorunun çözülmesi için Maliye ve Planlama bakanlıklarının görevlendirilmesi ve maaşların belli bir banka hesabı üzerinden aylık düzenli bir şekilde ödenmesi talep edildi.

Irak Parlamentosunda değişik partilerden 81 milletvekili, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarına dair Başbakan Sudani’ye sunulmak üzere ortak bir mektup imzaladı.

Yeni Nesilm Hareketi (Newey Nwe) milletvekili Sirwe Abdulwahid’in açıkladığı mektupta, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların bir kaç aydır maaşlarını alamadıkları ve bu nedenle yaşadıkları zorluklara işaret edildi.

Sorunun çözümü için Maliye ve Planlama bakanlıklarının görevlendirilmesi talep edilen mektupta, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanlara ayrım yapılmaması ve tıpkı Iraklı memur ve çalışanlar gibi yaklaşılması talep edildi. 

“Memurların siyasi çelişkilerle bir ilişkisi yok. Kürdistanlı memur ve çalışanlara adil davranılmalı” denilen mektupta, Kürdistan Bölgesi’ne ait maaşların belli bir banka hesabı üzerinden aylık düzenli bir şekilde ödenmesi istendi.

Irak Parlamentosu milletvekili Hadi Selami konuya ilişkin Rûdaw haber ajansına yaptığı açıklamada, “Maaş meselesi siyasi bir mesele olarak kullanılmamasını istiyoruz. Irak'ın her yerinde tüm çalışanların maaşları zamanında ödenmelidir. Kürdistan’daki çalışanlar birkaç aydır maaş alamıyor ve maddi olarak zor durumdalar” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin maaşlar için aylık 920 ila 940 milyar dinara ihtiyacı var. Daha önce ihrac edilen Kürdistan petrolünden elde edilen gelirin 700 milyar dinarı aylık maaşlara ayrılıyordu. Ancak 25 Mart'ta Paris merkezli Tahkim Mahkemesi'nin kararının ardından Türkiye Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatını durdurdu. Daha sonraki süreçte Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payından maaşlar için gönderdiği miktara yurt içi gelirler de eklenerek ödemeler yapılıyordu. Ancak Bağdat bu ödemeleri düzenli olarak yapmadığı için sorun oluşmuştu.

14 Kasım 2023 tarihinde Irak Başbakanı Sudani'nin ofisi, Kürdistan’daki çalışanların maaşlarının Irak Ticaret Bankası (ITB) aracılığıyla ödenmesine ilişkin kendisine parlamentodan sunulan bir mektuba yanıt vermiş, mektuptaki tekliflere iki nokta üzerinden itiraz edilmediği kaydedilmişti.

Buna göre, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin çalışanlarına dair verileri federal hükümete sunması ve maaşların Kürdistan Bölgesi'nin bütçe ve gelirdeki payından ödenmesi uygun görülmüştü.