AB: 'Türkiye'yi yaza kadar takip edeceğiz'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'deki bazı gelişmeleri endişe verici bulduklarını ve Türkiye'yi yaza kadar takip edeceklerini söyledi.

AB: 'Türkiye'yi yaza kadar takip edeceğiz'

AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Borrell, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, yakın zamanda hem olumlu hem de olumsuz gelişmeler olduğunu belirtti.

Toplantıda Türkiye ilişkilerin gündem maddelerinden biri olduğuna değinen Borrell, konunun daha detaylı olarak 25-26 Mart'taki AB zirvesinde ele alınacağına işaret etti. 

HDP'ye açılan kapatma davası ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmesinin Ankara'yı AB'den uzaklaştırdığına dikkat çeken Borrell, "Biz, Türkiye ile bir aday ülke, komşu ve en iyi ilişkileri geliştirebileceğimiz önemli bir ülke olarak ilişki kurmak istiyoruz. Aynı zamanda üye ülkelerin ve AB'nin çıkarlarını savunarak bunu yapmak istiyoruz" dedi ve ekledi:

"Gelecek günlerde ve belki yaza kadar Türkiye'nin tutumunu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Bunun için bazı referans noktaları kullanacağız.

Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili gelişmeler bunlardan biri olacak. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ön görüşmeler bir başkası olacak. Libya'daki durum ve Türkiye içindeki siyasi durumu da takip edeceğiz. Türkiye ile ilgili birkaç göstergeyi izleyeceğiz.

Şu ana kadar iyi ve olumlu olanlar var, olumsuz olanlar var. Türkiye'nin de olumlu bir hava içinde olduğundan ve Suriyeli mültecilere destek gibi birçok nedenle yürütmemiz gereken müzakereleri ciddi şekilde yürütmek isteyip istemediğinden emin olmak için izlemeyi sürdürmek zorundayız."

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz