ABD: Bölgeyi yerel güçlere devredeceğiz

Suriye'den çekilme kararı alan Beyaz Saray'dan yapılan son açıklamada isim verilmeden "Bölgeyi yerel güçlere devredeceğiz!" denildi. Ayrıca açıklamada çekilme süreciyle ilgili Pentagon’un yetkili olacağının da altı çizildi.

ABD: Bölgeyi yerel güçlere devredeceğiz

Suriye'den çekilme kararı alan Beyaz Saray'dan yapılan son açıklamada isim verilmeden "Bölgeyi yerel güçlere devredeceğiz!" denildi. Ayrıca açıklamada çekilme süreciyle ilgili Pentagon’un yetkili olacağının da altı çizildi.

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, günlük basın brifinginde, Suriye'deki son gelişmelere ve ABD'nin bu ülkeden çıkma planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki önceliğinin IŞİD'i bitirmek olduğunu bir kez daha yineleyen ABD’li sözcü, "Amacımız IŞİD’i bitirmekti. Bu amacı gerçekleştirme yolunda çok ciddi ilerleme kaydettik. Dolayısıyla artık orada askerlerimizin olmasına gerek yok. Şimdi amaç, yerel güçlere geçiş süreci olacak. Bu konuda bölgedeki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Yerel güçlere geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Sanders, açıklamasında herhangi bir ülke veya parti ismi vermedi. ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin bir takvimi Trump'ın kamuoyuna ilan etmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Sanders, bu sürecin kendi akışı içinde devam ettiğini ve zamanı geldikçe açıklamaların yapıldığını söyledi.

Karar yetkisi Pentagon'da

Sanders ayrıca bu geri çekilme süreciyle ilgili ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) yetkili olacağına işaret ederek, bu konunun Trump ile Pentagon arasında görüşülmeye devam ettiğini, ilgili ülkelerin de bu sürecin bir parçası olmasını beklediklerini anlattı.

Yerel ortaklarla çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi

ABD'nin IŞİD’e karşı gösterdiği başarı dolayısıyla Suriye'deki ortamın yavaş yavaş değiştiğine ve yeni duruma göre karar alacaklarına dikkati çeken Sanders, isim vermeden "bölgedeki yerel ortaklarla" ve "bölge ülkeleriyle" çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.