ABD Dışişleri Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye devam edeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İran’ın Erbil’e yönelik saldırısını kınadıklarını hatırlatarak, “(Kürdistan Bölgesi’ni) Diplomatik alan da dahil onları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye devam edeceğiz

Günlük basın brifinginde gazeteilerin sorularını yanıtlayan Matthew Miller, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik balistik füze saldırısını kınadıklarını, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in de Kürdistan Bölgesi ile ortaklığın önemine vurgu yaptığını hatırlattı.

Miller, “İran'ın komşu ülkelere yönelik saldırılarından bahsettiniz, özellikle İran'ın Erbil'e yönelik saldırısıyla ilgili bir sorum var. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Hükümeti saldırıda sivil bir evin hedef alındığını söylüyor. Aralarında 1 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetti. Bu saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Irak hükümetinin konuyu Birleşmiş Milletler'e taşıyarak İran'ı şikayetini destekliyor musunuz?” sorusuna şu soruyu sordu:

“Irak'ın adımlarından bahsetmeyeceğim ama dün olduğu gibi İran'ın saldırılarını kınıyoruz. Saldırıların ardından Anthony Blinken, dün Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu oturum aralarında Kürdistan Bölgesi Başbakanı Barzani ile bir araya geldi. Bakan, ABD'nin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile ortaklığın önemine vurgu yaptı ve ABD'nin İran'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki saldırganlığını sorgusuz sualsiz kınadığını vurguladı.”

“Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Bakan Bilinkin ile görüşmeler yapıldı. ABD'nin Irak Büyükelçisi de bugün İran'ın saldırıları konusunda Kürdistan Bölgesi Başkanıyla görüştü. Kendilerini nasıl destekleyeceksiniz” sorusuna ise, “(Kürdistan Bölgesi’ni) Diplomatik alan da dahil onları desteklemeye devam edeceğiz” yanıtını verdi.

İran Erbil’e saldırısı

İran Devrim Muhafızları tarafından önceki gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, “Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığını” öne sürdü.

Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti, İran’ın bu iddialarını yalanlayarak sert açıklamalar yaptı.

Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısını "Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi.

İran'ın saldırıları yurt dışında da büyük tepkiye yol açtı. ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınadı. /Rudaw