ABD Dışişleri Bakanlığı: Rojava'da DSG'nin ortaklığına ihtiyacımız var
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını, ancak Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonunu onaylamadıklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını, ancak Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonunu onaylamadıklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, medya mensuplarının katıldığı bir telekonferansta Rojava’ya saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin sınır güvenliğine yönelik endişeleri olduğunu ve bu kapsamda Ankara ile uzun zamandır iletişim içinde olduklarını belirten yetkili, Türkiye'nin söz konusu endişelerini anladıklarını ancak diğer yandan IŞİD ile mücadele kapsamında Rojava’da ortağa ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.
“IŞİD ile mücadele kapsamında alanda ortaklara ihtiyacımız var” diyen yetkili, “Bu ortak, YPG'nin ağırlıkta olduğu DSG güçleridir. Tabii ki bu durum, 35 yıldır PKK'nın düzenlediği korkunç terör saldırıları sebebiyle acı çeken Türkiye için sorun teşkil ediyor. Yani Türkiye'nin haklı endişeleri var ancak bu askeri harekat, IŞİD ile mücadele eden ve birçoğu o bölgenin insanı olan SDG mensuplarına zarar veriyor. Ayrıca tüm bölgede istikrarsızlık ve güvensizlik oluşturuyor. Bu sebeple Türkiye'nin söz konusu askeri harekatını kesinlikle onaylamıyoruz.”
Öte yandan, NATO üyesi olan Türkiye'nin düzenlediği saldırıya askeri olarak müdahale edilmeyeceğini ifade eden yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözlerine atıfta bulunarak, Türkiye'nin belirtilen bölgelerin dışına çıkması, sivil ölümlerine sebebiyet vermesi veya insan hakları ihlallerinde bulunması durumunda ağır yaptırımlarla karşılaşacağını savundu.
Bölgedeki IŞİD’li tutuklular
YPG’nin hala IŞİD mensuplarının bulunduğu hapishaneleri kontrol ettiğini belirten yetkili, Türkiye tarafından düzenlenen askeri saldırının söz konusu hapishanelerin güvenliğine tehdit oluşturduğunu öne sürerek, “Bu Başkan Trump için de bir endişe teşkil ediyor. Bu endişemizi Türklere ilettik. Kendilerinden bu tür hapishanelerin bulunduğu bir alanı devralmaları durumunda, tutuklular için sorumluluk üstleneceklerine dair üst düzey taahhütler aldık” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin faaliyet göstereceği 30 kilometre derinliğindeki söz konusu alanlarda IŞİD'lilerın tutulduğu birkaç hapishanenin bulunduğunu aktaran yetkili, toplam 10 bin civarındaki tutuklu IŞİD mensuplarının yüzde 15'lik bir kısmının bu hapishanelerde tutulduğunu kaydetti.
ABD’den “ara buluculuk” çalışması
ABD’li yetkili, Türkiye'nin başlattığı operasyonun durdurulması ve YPG tarafından Türkiye'ye yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi için birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, Trump'ın, YPG ve Türkiye arasında “ara buluculuk” yapmak ve ateşkes sağlayabilmek için bir yol bulmaya çalıştığını söyledi.