ABD Dışişleri Bakanlığı: Türkiye ve Irak'tan petrol ihracatına devam etmelerini istedik

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye ve Irak'tan Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatına devam etmelerini istediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Türkiye ve Irak'tan petrol ihracatına devam etmelerini istedik

Türkiye, Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararının açıklanmasının ardından Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatını askıya aldı.

Rûdaw Washington muhabiri 29 Mart 2023 tarihinde yanıtlaması için ABD Dışişleri Bakanlığı'na soru yöneltti. 31 Mart 2023 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili söz konusu soruları yanıtladı.

Rûdaw’ın soruları ve ABD’li yetkilinin yanıtları şöyle:

ABD, Kürdistan petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilmesinin sürmesi etmek için Irak ve Türkiye hükümetleriyle herhangi bir koordinasyon veya toplantı yapacak mı? SorusunaABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi:

‘’Türkiye ve Irak hükümetlerinden Türkiye-Irak petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatına devam etmelerini istedik. Dünyanın enerji arzını kesmek kimsenin çıkarına hizmet etmez.’’ Cevabını verdi.

Şu anda Kürdistan Bölgesi’ndeki sektöründe faaliyet gösteren ve Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı nedeniyle faaliyetlerini durduran ABD şirketlerine nasıl yardımcı oluyorsunuz? Sorusuna iseABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şu yanıtı verdi;

‘’Şubat ayında Washington'da ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi'nin talep ettiği gibi, ABD'li yetkililer Irak ve Kürdistan hükümet yetkililerini bütçe ve hidrokarbon sorunlarını Irak vatandaşlarının yararına olacak şekilde çözmeye çağırmaya devam ediyor. Irak anayasasının gerektirdiği de budur.’’

Kürdistan Bölgesi Hükümeti çalışanlarının maaşlarını petrol gelirlerinden elde ediyor. Çünkü Irak hükümeti Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payını göndermiyor. Özellikle petrol ihracatının durduğu bu dönemde, Kürdistan Bölgesi'nin bu zorunu aşması için ABD nasıl bir destekte bulunacak? Sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi:

‘’Bir kez daha, Washington'da ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi tarafından Şubat ayında yapılan çağrıyı yineliyorum. ABD, Irak ve Kürdistan hükümet yetkililerine bütçe ve hidrokarbon sorunlarını Irak anayasasının gerektirdiği gibi, Irak vatandaşlarının yararına olacak şekilde çözme çağrısı yapmaya devam ediyor.’’ Yanıtını verdi

ABD merkezli  Gallup'un yakın tarihli bir anketine göre, Kürdistan halkının yüzde 79'u ABD'yi seviyor ve Amerikan yanlısı. Kürdistan Bölgesi halkının bu dostane yaklaşımı sürdürmesi için neler yapıyorsunuz? Sorusu üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şu ifadeleri kullandı:

‘’Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi ile stratejik ortaklığımıza değer veriyoruz. Kürdistan Bölgesi ile ortaklığımız çok taraflıdır, teröre karşı ortak mücadele ediyoruz. Daha net, daha şeffaf, daha çeşitli ve daha güçlü bir ekonomi inşa etmek için Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ekonomik ve idari reformlarını destekliyoruz. Ekonomik büyümeyi sürdürmek için girişimciliği destekliyoruz. Ayrıca tarihi mekanları korumak için de birlikte çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim alışverişlerini artıracağız. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile düzenli toplantılarımızda insan haklarına, sivil özgürlüklere saygıyı ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı teşvik etmeyi amaçlıyoruz.’’

 

 

Rudaw