ABD istihbarat raporunda 'koronavirüs' detayı
Dünyada Çin'den yayılan koronavirüs nedeniyle milyonlarca kişi karantina altında. Şimdiye kadar yaklaşık 50 bin kişi yaşamını yitirdi. Virüse yakalanan kişi sayısı ise 1 milyona yakın. Otoriter bir rejime sahip Çin Halk Cumhuriyeti ise salgının ilk gününden beri gerçek verileri gizlemekle itham ediliyor. Çin'in açıkladığı verilere göre şimdiye dek toplam 81 bin 589 kişi enfekte oldu ve 3 bin 318 kişi de yaşamını yitirdi. ABD'de sızan istihbarat raporuna göre ise gerçek rakam bunun çok üzerinde.
ABD'deki son rakamlar ise 216 bin 722 virüs vakası ve 5 bin 137 virüs kaynaklı ölüm oldu.
ABD istihbaratı, Çin'in koronavirüs salgınına ilişkin vaka ve can kaybı sayılarını olduğundan az göstererek, salgının gerçek boyutlarını örtbas ettiği sonucuna ulaştı.
Bloomberg'in, adını açıklamadığı 3 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Amerikan istihbaratı, Çin'in Kovid-19 salgınının gerçek boyutlarını tüm dünyadan sakladığına dair bir rapor hazırladı. Söz konusu gizli rapor geçen hafta Beyaz Saray'a sunuldu.
Raporda Çin'in ülkedeki Kovid-19 kaynaklı vaka ve can kaybı sayılarını bilerek gizlediğine dair bilgiler yer aldı. Çin'in, salgının 2019'un sonunda Vuhan'da başlamasının ardından, sadece belirti gösteren hastaları istatistiklere dahil ettiğinin vurgulandığı haberde, Hubei eyaletindeki binlerce cenaze görüntülerinin de şüphe çektiği kaydedildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Çin'in paylaştığı verilere yönelik yaptığı açıklamada, Pekin'in gerçek rakamları örtbas ettiğine dair rapor aldığını doğrulamadı ancak "Çin'in paylaştığı rakamlar çok hafif" ifadelerini kullandı.
Öte yandan haberde, Çin'in yanı sıra İran, Rusya, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve Mısır'ın açıkladığı rakamların da şaibeli olduğu kaydedildi. Öte yandan Çin, koronavirüs taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen ve "asemptomatik" olarak adlandırılan vakaların sayısını dün (1 Nisan) ilk kez duyurmuştu.
Virüsün yol açtığı öksürük, ateş, akciğer iltihaplanması ve solunum yetmezliği belirtilerini göstermeyen vakaların ilk kez resmi olarak duyurulması, Çin yönetiminin hastalık rakamlarını olduğundan düşük gösterdiği eleştirilerini beraberinde getirmişti.
Çin'de koronavirüs salgınını dünyaya duyuran gazeteciler ortadan kaybolmuştu.