ABD: Petrol ihracatı konusunda Bağdat, Ankara ve Erbil’le temas halindeyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması için Bağdat, Ankara, Erbil ve ABD şirketleriyle sürekli temas halinde olduğunu açıkladı.

ABD: Petrol ihracatı konusunda Bağdat, Ankara ve Erbil’le temas halindeyiz

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlenen basın toplantısında, Irak enerjisini dünya pazarlarına ulaştırmak için farklı yollar geliştirmenin Irak ve ABD'nin çıkarına olacağını söyledi.

Patel, Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda ABD’nin Bağdat, Ankara, Erbil'deki yetkililer ve ABD'li şirketlerle doğrudan temas halinde olduğunu belirtti.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan limanından yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, boru hatlarının Ekim 2023’ten bu yana petrol ihraç etmeye hazır olduğunu ancak ihracatın başlayamadığını belirterek, “Petrol ihracatında herhangi bir teknik sorunu yok, ancak Erbil ile Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ihracat henüz başlayamadı.” demişti.