ABD-Türkiye arasında 'güvenli bölge' anlaşması: 3 konuda uzlaşmaya varıldı

ABD-Türkiye arasında 'güvenli bölge' anlaşması: 3 konuda uzlaşmaya varıldı

Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) bir kaynak, Türkiye ile ABD’nin Fırat’ın doğusunda ‘güvenlikli bölge’ oluşturulması için 3 konuda anlaştığını ancak bazı konularda ciddi çelişkilerin olduğunu söyledi.

BasNews’e konuşan DSG’den bir kaynak Türkiye ile ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusunda ‘güvenlikli bölge’ konusunda anlaştığını ancak 2 konuda henüz bir uzlaşıya varmadığını dile getirdi.

Adının açıklamasını istemeyen DSG’li kaynak, Ankara ve Washington’un uazlaşıya vardığı konuları şöyle sıraladı:

1 – Türkiye’nin önerdiği ‘güvenlikli bölge’ yerine ‘istikrarlı bölge’ isminin kullanılması.Sözkonusu bölgenin Cerablus’tan başlayarak, Kürdistan Bölgesi’ne sınır olan Derîk’in Endiwar kasabasına kadar olan bölgeyi kapsaması.

2- ABD’nin gözetiminde ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesi.

3- İlan edilecek olan ‘istikrarlı bölge’ye Suriye rejim güçleri ve onun müttefikleri Rusya ve İran’a bağlı güçlerin  geçişine izin verilmemesi.

DSG’li kaynak, Türkiye ile ABD’nin 2 konuda henüz uzlaşıya varmadığını dile getirdi. Washington ile Ankara’nın uzlaşıya varamadığı konular ise şunlar:

1-Oluşturulacak ‘istikrarlı bölge’nin derinliği ve uzunluğunun ne kadar olacağı.

2-DSG’nin  bölgedeki rolü ve sürece nasıl katılacağı.

Türkiye’nin gözetiminde bir bölgenin oluşmasına karşı olduklarını dile getiren DSG’li kaynak, “ABD ve koalisyon güçlerine Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine güvenlikli bölge oluşturma planına karşı olduğumuzu açıkça söyledik. Çünkü Türkiye, Suriye’nin kuzeyini işgal etmek ve daha sonra bu bölgeleri kendi topraklarına dahil etmeyi planlıyor. Diğer bir planı ise bölgeyi Türkleştirmektir. Tıpkı Efrin’de olduğu gibi, Cerablus, Bab, Şahba ve Azez’e Suriyeli göçmenleri yerleştirerek bölgenin demografyasını değiştirmeyi hedeflemekte” ifadelerini kullandı.

DSG’li kaynak, oluşturulacak ‘güvenlikli bölge’nin BM ve uluslararı koalisyonun gözetiminde olması gerektiğini savundu.

Türkiye uzun bir süredir  Suriye’nin kuzeyindeki sınır bölgelerinde PKK’nin bir uzantısı olduğu gerekçesiyle YPG’den arındırılmış bir ‘güvenlikli bölge’ oluşturulmasını istiyor.