ABD: UNAMI'nin Irak'taki misyonunu destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) Irak'taki misyonunu destekleyeceğini vurguladı.

ABD: UNAMI'nin Irak'taki misyonunu destekliyoruz

Bugün (13 Mayıs 2024) düzenlenen basın toplantısında ülkesinin UNAMI'nin Irak'taki misyonunu destekleyeceğinin altını çizen Patel,"Irak halkının ihtiyaçlarının karşılanması ve Irak ile Kuveyt arasındaki sorunların çözülmesine yönelik çalışmaların sorumlu bir şekilde tamamlanması için Irak Hükümeti ve Güvenlik Konseyi üyeleriyle birlikte çalışıyoruz." dedi.

10 Mayıs’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani adına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen mesajda, UNAMI'nin ülkedeki misyonunu sona erdirilmesi çağrısı yapılmıştı.

UNAMI'nin Irak’taki misyonuna 31 Aralık 2025 kadar devam etmesini ancak o tarihten sonra tüm faaliyetlerine sona vermesi talep edilen mesajda, tüm dosyaların Irak Hükümet kurumlarına devredilmesi istenmişti.

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, 6 Şubat 2024’te yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi ile Irak'taki durum hakkında bir konuşma yaparak, Mart 2024 sonunda görevini resmen bırakacağını bildirmişti.

UNAMI, 2003 yılında Güvenlik Konseyi'nin 1500 sayılı kararı ile Irak Hükümetinin talebi üzerine kurulan özel bir siyasi elçidir.

UNAMI'nin görevi, kapsayıcı siyasi diyalog ve ulusal uzlaşmanın teşvik edilmesi, seçim süreci, ulusal nüfus sayımının planlanması, Irak ile komşuları arasında ulusal diyaloğun kolaylaştırılması ile haklarının geliştirilip korunması gibi konularda Irak Hükümetine tavsiye ve yardım sağlamaktır.

UNAMI, insani yardım ve kalkınma programlarını doğrudan uygulamamaktadır; ancak Irak'taki BM ülke ekibinin teknik uzmanlığının yardımıyla, hem hükümet hem de sivil toplum düzeyindeki Irak'taki ortakları aracılığıyla uygulamaktadır.