ABD ve müttefikleri İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı transferini BM’de görüşecek

Diplomatik kaynaklar, Kiev'in Moskova'yı sivil hedeflere karşı İran menşeli insansız hava araçlarını kullanmakla suçlamasının ardından, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Çarşamba günü kapalı kapılar ardında BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya'ya İran'ın silah transferini gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

ABD ve müttefikleri İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı transferini BM’de görüşecek

Ayrıca, Ukrayna, BM uzmanlarını, Reuters’in bir mektuba dayandırdığı bilgilere göre, 2015’te İran nükleer anlaşmasını onaylayan BM Güvenlik Konseyi Kararı 2231'i ihlal ederek Ukrayna hedeflerine saldırmak için Rusya tarafından kullanılan İran menşeli insansız hava araçlarının düşürüldüğünü belirten verileri incelemeye davet etti.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan diplomatlar, bu tür transferlerin kararı ihlal ettiğine inanan üçlünün Konsey mevkidaşlarına Çarşamba günü bir BM yetkilisinden konuyla ilgili üyelere bilgi vermelerini isteyeceklerini söylediklerini söyledi.

Rusya, Pazartesi günü Ukrayna'da çok sayıda "kamikaze" insansız hava aracı (İHA) fırlattı, enerji altyapısını vurdu ve başkent Kiev'de beş kişiyi öldürdü.

New York Times, Salı günü İran'ın, Rusların Tahran'dan satın aldıkları insansız hava aracı filosuyla ilgili sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için işgal altındaki Ukrayna'ya eğitmenler gönderdiğini bildirdi.

Gazete, İranlı eğitmenlerin Kırım'daki bir Rus askeri üssünden faaliyet gösterdiğini ve burada insansız hava araçlarının çoğunun İran'dan teslim edildiğinden beri üslendiğini söyledi. Açıklamada, eğitmenlerin, Washington'un terör örgütü olarak gördüğü İran ordusunun bir parçası olan İslam Devrim Muhafızları Ordusu'ndan olduğu belirtildi.

Rapor hakkında soru sorulan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "İddia edilen istihbarat sızıntıları hakkında yorum yapmayacağız, ancak Temmuz ayından bu yana İran'ın Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya silah vermeyi planladığı konusunda uyarıyoruz" dedi.

14 Ekim tarihli mektupta, Ağustos ayı sonlarında Şahid ve Mohacer serisi insansız hava araçlarının, Ukrayna ve büyük Batılı güçlerin 2015 İran nükleer anlaşmasını onaylayan 2231 sayılı kararın ihlali olarak gördüğü şekilde Rusya'ya transfer edildiği belirtiliyor.

Pakt, Tahran'ın nükleer programını sınırladı ve ekonomik yaptırımları hafifletirken Tahran'ın atom silahları geliştirmesini zorlaştırdı.

Karara göre, İran'a yönelik konvansiyonel silah ambargosu Ekim 2020'ye kadar yürürlükteydi. Washington'u 2018'de nükleer anlaşmadan çıkaran eski başkan Donald Trump yönetimindeki ABD'nin silah ambargosunu uzatma çabalarına rağmen, Güvenlik Konseyi bunu reddetti ve İran'ın silah ihracatına devam etmesine izin verdi.

Bununla birlikte, Ukrayna, ABD ile birlikte, kararın Ekim 2023'e kadar füzeler ve ilgili teknolojiler üzerinde kısıtlamalar içerdiğini ve dronlar gibi gelişmiş askeri sistemlerin ihracatını ve satın alınmasını kapsayabileceğini savunuyor.

Mektupta Ukrayna’da, hem Mohajer hem de Shahed İHA'ların 2231'de öngörülen parametreleri kullanıldığını bunların 300 kilometreye (186 mil) eşit veya daha büyük bir menzile sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak: (Reuters English)