ABD'den, Fırat'ın Doğusu'nda 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' hazırlıkları

Rojavalı Kürt siyasetçi Şahin Ehmed, ABD’nin Fırat’ın doğusunda  ‘güvenlikli bölge’ ve ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etmesi konusunda kararlı olduğunu, bölgeye İran ile müttefiklerine ait güçlerin geçişine izin vermeyeceğini söyledi.

ABD'den, Fırat'ın Doğusu'nda 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' hazırlıkları

Rojavalı Kürt siyasetçi Şahin Ehmed, ABD’nin Fırat’ın doğusunda ‘güvenlikli bölge’ ve ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etmesi konusunda kararlı olduğunu, bölgeye İran ile müttefiklerine ait güçlerin geçişine izin vermeyeceğini söyledi.

BasNews’e Fırat’ın doğusundaki gelişmeleri değerlendiren ENKS bünyesinde yer alan Suriye- Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi Şahin Ehmed, ABD’nin Suriye rejim ve müttefiği İran’a bağlı milisleri Fırat’ın doğusuna  geçmesine izin vermeyeceğini belirterek, “ABD İran Devrim Muhafızları’nı terör listesine koyduğu bu süreçte buna izin vermez. Ancak Suriye rejimi ve İran’a bağlı milis grupları Fırat’ın doğusunde bir cephe oluşturmak için yoğun çaba içerisindeler” dedi.

Bölge halkının İran güçlerini desteklemediğinin altını çizen Kürt siyasetçi, “Bölge halkı İran’ı bölgede istemiyor. İran’ın ‘resmi’ ve ‘aleni’ bir şekilde Fırat’ın doğusunda yer almasına ABD’nin izin vereceğini zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

IŞİD ile savaşın son bulması ardından Fırat’ın doğusunda yeni bir sürecin başladığını dile getiren PDK-S’li Şahin Ehmed sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) farklı bir karar çıkmazsa, ABD ile koalisyon güçlerinin öncülüğünde Fırat’ın doğusunda ‘güvenlikli bölge’ ve ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edileceği yönde emareler var. Bu konuda ABD hem bölgedeki siyasi oluşmlarla hem de Suriye Demokratik Güçleri(HSD) ile özellikle de ENKS’li yetkililer ile üst üste görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak ABD’nin bu bölgede nasıl bir yol haritası izleyeceği, hangi aktörler ile ilerleyeceği konusunda henüz bir netlik bulunmuyor.”

Fırat’ın doğusunun Suriye topraklarının tarım, su ve  yerüstü ve  yeraltı bakımından en zeng,n topraklar olduğuna dikkat çeken Ehmed, “Fırat’ın doğusu konusunda bölgede söz sahibi olduğunu iddia eden ülkeler ile bölge ülkeleri arasında henüz bir fikir birliği sağlanmış değil. Özellikle Türkiye, birçok konuda koalisyon ile ABD ile çelişiyor” dedi.

Fırat’ın doğusundaki sorunlar çözüme kavuşmadan batısında ise herhangi bir adımın atılmayacağını belirten PDK-S’li yönetici “Fırat’ın batısındaki aktörler çok farklı. Fırat’ın doğusunda tek hakim güç ABD ilen batısında çok farklı güçler bulunuyor. Bu nedenle Fırat’ın doğusunda bir çözüm gelişmedikçe batısında herhangi bir adımın atılacağını zannetmiyorum” şeklinde yorumladı.