ABD'den Gazze'de ateşkes çağrısına ret

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ve Ürdün’ün ateşkes çağrılarına karşın “Ateşkes, Hamas'ın güçlerini yeniden toplamasına ve 7 Ekim'de yaptıklarını tekrarlamasına olanak tanıyacaktır” diyerek reddetti.

ABD'den Gazze'de ateşkes çağrısına ret

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Orta Doğu gezisi kapsamında bugün Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile bir araya geldi.

Ortak basın açıklamasında Mısır ve Ürdün Gazze’de ateşkes çağrısı yaparken ABD bu çağrıyı reddetti.

Ürdün'ün başkenti Amman'da İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh'in katıldığı "koordinasyon toplantısı" yapıldı.

Blinken,  liderlerle görüşmesinin ardından Ürdün'ün Amman kentinde Ürdünlü ve Mısırlı mevkidaşlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Gazze'de ateşkes yönündeki yaygın çağrıları reddeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bunun Hamas'a yaralarını sarma ve mevcut çatışmayı başlatan 7 Ekim saldırısının benzeri bir saldırı daha gerçekleştirme şansı vereceğini söyledi.

Blinken sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail'in kendini savunma hakkını, bunu yapma yükümlülüğünü ve 7 Ekim'in bir daha asla yaşanmaması için gerekli adımları atmasını yeniden teyit etmek önemlidir. Ancak aynı zamanda önemli olan İsrail'in bunu nasıl yaptığıdır ve olan da budur. İsrail hükümetiyle bu konuyu konuştuk."

ABD'nin İsrail'e kendisini daha insani bir şekilde savunması için çoğunlukla perde arkasından baskı yaptığı, ancak sahada görünürde çok az etkisi olduğu bildiriliyor.

Ürdün’den ateşkes çağrısı

Arap ülkelerinin ateşkes istediğini belirten Safedi, "Gazze'de olanların meşru müdafaa olarak tanımlanmasını reddediyoruz. Bunlar gerekçelendirilemez ve İsrail'e güvenlik getirmeyecek. 3 binden fazlası çocuk 9 bin kişinin öldürülmesi nasıl meşru müdafaa olarak izah edilebilir?" dedi.

Daha fazla ölümün iki tarafa da barış getirmeyeceğini söyleyen Safedi, saldırıların İsraillilere de Filistinlilere de daha fazla acı getireceğini ve hemen bitmesi gerektiğini ifade etti.

Safadi sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail'in meşru müdafaası adına 4.000'i çocuk olmak üzere 9.000'den fazla insanın öldürülmesini nasıl meşrulaştırabiliriz? Ateşkes talep ediyoruz ve (Gazze'de) olup bitenleri meşru müdafaa olarak adlandırmayı reddediyoruz. Olanlar haklı gösterilemez ve İsrail'e güvenlik getirmeyecektir."

Mısır uluslararası soruşturma talep etti

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de Filistin davasının tasfiye edilmesini reddettiklerini belirterek, Gazze'deki saldırılarda "bariz uygulamalara" ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğini kaydetti.

Ateşkes talep eden Şukri, İsrail'in insani yardımların girişini engellemesinin son bulmasını da istedi.

Gazze'nin geleceği hakkında konuşmak için erken olduğunu belirten Şukri, sivillerin güvende olması ve güvenliğin tesisin önemli olduğunu ifade etti.