ABD'den Irak'ın Türkiye'nin topraklarından çekilmesi talebine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Irak’ın Türkiye’nin topraklarından çekilmesi talebine ilişkin yabancı güçlerin Irak’ın egemenlik hakları prensibine uyma çerçevesinde burada olduklarını söyledi. Price, Irak'ın hükümet kurma sürecine müdahil olmayacaklarını belirtti.

ABD'den Irak'ın Türkiye'nin topraklarından çekilmesi talebine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nen Price günlük basın brifinginde Rûdaw’ın Washington muhabiri Roj Eli Zalle’nin sorularına yanıt verdi.

Price, yabancı güçlerin Irak hükümetinin talebiyle Irak’ın egemenlik haklarına saygı çerçevesinde bulunduklarını söyledi.

Yeni hükümet sürecine ilişkin ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Irak egemenliğini Irak halkının çıkarları doğrultusunda gündeminin merkezine koyan hükümetle çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Bağdat’taki gösterilere ilişkin ise Price, Irak veya dünyanın herhangi bir yerinde yapılan gösterilerin demokrasi siteminin temeli olduğunu ancak ancak şiddette başvurulmasından kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’in Rûdaw muhabirinin sorularını şöyle yanıtladı:

Irak’a ilişkin birkaç sorum olacak. Bir çok insan vize almak için ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği ile görüşmeyi bekliyor. Yeniden mülakatları yeniden başlamasına ilişkin bir planınız var mı?  Göçmen vizesi için başvuran Iraklılar Ankara’da mülakat bekliyor, bu konuda bir ilerleme var mı? Bu konuda Neler söyleye bilirsiniz?

Vize başvurularına ilişkin bu dönemde söyleyeceğim bir şey yok. Soruşturma sürüyor. Bu davalar  ABD Bölge Mahkemesi’nde görülüyor. Tabii ki, politikamız gereği henüz tamamlanmamış herhangi bir soruşturma hakkında yorum yapmamaktayız.  Ankara'da mülakat bekleyenler de dahil olmak üzere göçmen vizelerine gelince, göçmenler ve diğer göçmen olmayanlar için Amerika Birleşik Devletleri'ne yasal seyahatlerini kolaylaştırmaya kararlıyız. Vize hizmetimiz tamamen faaliyete geçmiştir ve büyükelçiliklerimiz ve konsolosluklarımızın çoğu tam vize hizmetlerine yeniden başlamıştır. Sorunuz için Bağdat Büyükelçiliği farklıdır çünkü 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren kurumlarımıza yönelik bir saldırı nedeniyle yüz yüze vize görüşmeleri gibi hizmetlere ara verilmiştir. Irak sakinlerinin vizelerinin başka bir yerde incelenmesi için nasıl başvurabilecekleri konusunda web sitemizde bir kılavuz yayınladık.

Genel olarak, tüm vize türleri için bekleme sürelerini mümkün olan en kısa sürede azaltmak için çalışıyoruz ve bu durum tüm dünyada oluyor. Aslında, pandemi sırasında tüm kaynakların kapatılmasının ardından vize süreci beklediğimizden bile daha hızlı gelişiyor. Dünya çapında göçmen vizesi incelemeleri normal seviyelere ulaşmaya yakın; Salgın nedeniyle biriken başvurular %25 oranında düştü. Vize görüşmesi için bekleme süresi, vizenin yerine ve türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, her zaman olduğu gibi en yakın elçilik veya konsolosluğun web sitesine bakabilirsiniz.

Irak hükümetinin Türk askerlerinin Irak topraklarından tamamen çekilmesi talebine ilişkin yönetiminizin tutumu nedir?

Birkaç gün önceki saldırıdan sonra bizden Irak'ın egemenliği ilkesine saygı duyduğumuzu duydunuz. Irak'ı destekliyoruz. Irak hükümetinin talebi üzerine Irak topraklarının egemenliği dikkate alınarak yabancı güçler Irak'ta bulunuyor.

Son sorum Irak'ın siyasi çıkmazıyla, hükümet kuramamasıyla ilgili. Bu sizi endişelendirdi mi? Çarşamba günü, Sadr yanlısı protestocular yeni hükümet kurmayı planlayan partileri protesto etmek için Irak parlamentosunu bastı.

İster Irak'ta ister başka bir yerde olsun, protestolarla ilgili olarak, halka açık gösterilerin tüm demokrasilerin temel bir ilkesi olduğuna inanıyoruz, ancak bu gösterilerde ister güvenlik güçleri tarafından ister göstericiler tarafından olsun şiddete yer yoktur. Güçlü, istikrarlı ve müreffeh bir Irak'a olan bağlılığımızı sürekli olarak teyit ettik. Irak ile uzun vadeli derin bir ortaklık hem bizim ve hem de Irak'ın çıkarlarına hizmet ediyor. Tüm taraflardan  istikrarı korumlarını talep ettik. Seçimlerden sonra bir hükümet kurulması konusunda, Irak'ın egemenliğini ve halkının çıkarlarını gündeminin merkezine koyan bir hükümetle çalışmaya hazırız.

Bu hazırlıktan kastınız nedir? Iraklılarla bu konuda görüşmeleriniz var mı?

Bağdat'taki büyükelçiliğimiz ve buradaki üst düzey yetkililer aracılığıyla Iraklı ortaklarımızla yakın temas halindeyiz. Bu, iç siyasi bir süreç olduğu için müdahil olabileceğimiz bir süreç değil. Ancak Irak halkının çıkarlarını gündeminin merkezine koyan herhangi bir Irakhükümetiyle çalışmaya hazır olduğumuzu tekrarlamak isterim. /Rudaw