ABD’den Jina Emini tasarısı

ABD Senatosu’nun iki üyesi Senato’da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerin desteğini alan Doğu KürdistanlıJîna Emini adına, İran yönetimini sorumlu tutmak ve İran’daki ağır insan hakları ihlallerine yönelik yaptırımları sıkılaştırmak için bir yasa tasarısı sundu.

ABD’den Jina Emini tasarısı

ABD Senatosu’nun iki üyesi Senato’da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerin desteğini alan Doğu Kürdistanlı  Jîna Emini adına, İran yönetimini sorumlu tutmak ve İran’daki ağır insan hakları ihlallerine yönelik yaptırımları sıkılaştırmak için bir yasa tasarısı sundu.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve Demokrat Senatör Alex Padilla, üst düzey İranlı yetkilileri cezalandırmak amacıyla Jîna Emini adını taşıyan tasarıyı Senato’ya sundu. Yasa ABD Başkanı Joe Biden’ı, İran Dini Lideri Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve yakın çevresi tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini Kongre’ye her 90 günde bir kamuya açık bir rapor sunmakla yükümlü kılıyor.

Tasarıya göre İranlı yetkililere, terörizm, insan hakları ihlalleri ve İran nükleer programı konusunda ek yaptırımlar uygulanabilecek.  Senatör Rubio, ‘İran halkına karşı sistematik insan hakları ihlalleri’ dediği şeyi kınayarak, “Terörizmin devlet sponsoru olarak İran rejimi, kendi halkına ve başka ülkelere karşı aktif olarak kaosa neden oluyor” dedi.