ABD'den Rusya’ya Suriye uyarısı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Suriye’ye insani yardım için sınır geçişlerine izin verilmesini veto etmemesi konusunda uyardı.
ABD, Rusya’nın konuyla ilgili karar tasarısını veto etmesi halinde Washington ve Moskova arasında yapıcı ilişki kurulma şansını tehlikeye atacağı uyarasında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Roma’da düzenlenen ve IŞİD ile mücadelenin ele alındığı bakanlar toplantısında, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapısı Bab el-Hava’dan yapılacak insani yardımlara izin verilmesi konusunu gündeme getirdi.
Konu ile ilgili basına konuşan Blinken, “Elbette biz BM Güvenlik Konseyi’nin bir daimi üyesinin bu karar tasarısını veto etmesini istemeyiz” dedi.
Blinken, “Gıda, ilaç, Covid aşıları ve diğer hayati önem taşıyan insani yardımlara çok ihtiyacı olan milyonlarca Suriye vatandaşına ulaşmak için çok gerekli olan sınır ötesi yardımın genişletilmesi için çalışmak çok önemli” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Başkan Joe Biden’den başlayarak en alt seviyeye kadar Rusya ve diğer yetkililerle yapılan görüşmelerde, birlikte çalışacağımız alanlarda Moskova ile yapıcı ilişkiler kurmak istediğimiz açıkça söyledik. Suriye de bu konular arasında yer alıyor. Bu sınır kapısı mekanizmasını korumak ve hatta genişletmek ilişkiler için de bir sınav niteliği taşıyor. Temel insani ihtiyaçla ilgili bir konuda bile birlikte çalışamayacaksak, bu bizim Suriye ile ilgili diğer konularda da zor anlaşacağımız anlamına gelir” dedi.
Suriye'ye insani yardımın ulaştırılması
Söz konusu sınır kapısından gerçekleşen insani yardım için verilen süre 10 Temmuz’da doluyor. Bu sürenin uzatılması için yeni bir BM karar tasarısının kabul edilmesi gerekiyor. Suriye’ye giden insani yardım için kullanılan sınır kapılarının daha önce dörtten üçe inmesine neden olan Rusya, bu son kapıdan yapılacak yardımları da veto etme tehdidinde bulunuyor.
BM’de oylanacak yeni tasarı, Türkiye ve Irak sınırları üzerinden iki kapıdan insani yardımın Suriye’ye ulaştırılmasını öngörüyor.
Beşar Esad’ın en büyük destekçisi olan Rusya, Suriye’ye yapılacak insani yardımların geçişi ve dağıtılması konusunda egemenlik ve hükümranlık hakkı gereği Şam rejiminin son sözü söylemesi hakkı olduğu görüşünü dile getiriyor.