ABD'li komutan: Kürtler Rakka Operasyonu'na katılacak, Türkiye muğlak

ABD öncülüğündeki IŞİD'le mücadele koalisyonunun komutanlarından korgeneral Stephen Townsend, olası Rakka operasyonuna Kürt güçlerinin katılacağını belirtirken, Türkiye'ye de 'işleri engellememe' uyarısında bulundu.

ABD'li komutan: Kürtler Rakka Operasyonu'na katılacak, Türkiye muğlak

ABD Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıya Bağdat'tan telekonferans aracılığıyla katılan Townsend, El Bab'ın IŞİD'den kurtarılmasıyla örgüte lojistik destek ve yeni savaşçı katılımının kapılarının kapatıldığını kaydetti.

Townsend, "El Bab, Kuzey Suriye'de bazı büyük kentlere ulaşmada önemli bir yer. Ekim ayında Dabık'ın geri alınmasıyla IŞİD El Bab'ı lojistik, komuta ve kontrol merkezi olarak kullandı. IŞİD'in destek hatlarının kesilmesi ve liderlerinin bozguna uğratılması Rakka'daki örgüt üyelerinin izole olmasını sağlayacak. IŞİD'in Suriye'de hareket yeteneğini, Avrupa'ya terörist ihracını daha da zorlaştıracak” diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin El Bab'da TSK ve ÖSO güçlerine 50'yi aşkın hava saldırısı ile destek verdiğini belirten Townsend, bu operasyonla Türkiye'nin sınırlarını güvenceye aldığını belirterek, Türkiye'nin bundan sonra IŞİD'e karşı mücadeleye odaklanması gerektiğini söyledi ve TSK ve ÖSO'nun koalisyonun Rakka için hazırlık gücünü ve işlerini engellememeye dikkat etmesi uyarısında bulundu.

Türkiye'nin rolü görüşülüyor, Kürtlerin Rakka Operasyonuna katılmasını bekliyoruz

Rakka'nın IŞİD'den geri alınması için çalışmaların sürdüğünü, operasyonun başarılı olması halinde IŞİD'e büyük bir darbe vurulacağını belirten korgeneral Townsend, Türkiye'nin Rakka'daki rolünün ne ve nasıl olacağına ilişkin görüşmelerin de devam ettiğini söyledi.

Townsend, "Hangi güçlerin Rakka operasyonuna katılacağına ilişkin bütün seçenekleri göz önüne alıp değerlendireceğiz. Şimdilik hiçbir şey masadan kalkmış değil. Bu konulara göz atıp planlamak için hala zamanımız var, bunu tüm ortaklarımızla yapıyoruz” dedi.

ABD'li general, Kürtlerin operasyonda yer alacağını yineledi ve Türk güçlerinin katılıp katılmayacağını kendileriyle hala tartıştıklarını belirtti:

"Sayıları ve katkıları ne olur bilmiyorum. Operasyona katılacak Kürtlerin öncelikle sayıları hakkında konuşmayacağım, sebebi düşmanın da bu açıklamaları izliyor olması. Belki bu toplantıyı da izliyorlardır. O yüzden rakamlara girmek istemiyorum. Ama evet, Kürtlerin Rakka operasyonuna katılmalarını bekliyorum. Gerçek şu ki Rakkalı Kürtler var, yerel Kürtler var, başka Kürtler var. Bunlar Suriyeli, Araplar, Kürtler, Türkmenler, hepsi Suriyeli ve Suriye'yi IŞİD'den kurtarmak için mücadele ediyorlar. Evet, Kürtlerin katılmalarını bekliyorum. Kimsenin Rakka'nın nüfus yapısını değiştireceğini de sanmıyorum.”