ABD’li senatör: Türkiye’ye satılacak F-16’lar DSG’ye karşı kullanılmamalı

ABD'li senatör Chris van Hollen, Türkiye’ye satılacak olan F-16’larla ilgili Ankara’ya bazı şartlar sunulması gerektiğini belirterek, “IŞİD'e karşı mücadelede önemli olan Suriye-Kürt müttefiklerimize saldırmak için kullanmasının yasaklanması gerektiğine inanıyorum” dedi.

ABD’li senatör: Türkiye’ye satılacak F-16’lar DSG’ye karşı kullanılmamalı

ABD'li Demokrat Parti Senatörü ve Dış İlişkiler Komitesi üyesi Chris van Hollen, Yunan basınına verdiği röportajda Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ABD'nin F-16’lar konusunda yeni şartlar sunması gerektiğini vurguladı. Hollen, Ege'deki kiriz nedeniyle “Yunanistan'ın yanındayız” mesajı verdi.

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesine bir röportaj veren Hollen, Türkiye’nin NATO içerisinde “sadakatsiz bir müttefik olduğunu” ve bu nedenle F-35 savaş uçağı programından çıkarıldığını söyledi.

ABD Kongresi’nin, Rus S-400 sistemini satın aldıktan sonra F-35’lerin Türkiye’ye satışını reddettiğini belirten Hollen, “Ben de bu satışı engelleyenlerden biriydim ve bu süreçte aktif olarak rol aldım. Bu satın alma, diğer sorunlarla birlikte, Türkiye’nin tutarsız bir NATO müttefiki olduğunu ve F-35 programından çıkarılmasının haklı olduğunu kanıtladı” dedi.

ABD’li Senatör ayrıca, Türkiye'ye olası bir F-16 savaş uçağı satışının veya mevcut filosunu modernize etmesinin bazı şartlara bağlanması gerektiğini savundu.

Chris van Hollen, şu ifadeleri kullandı:

“Ek F-16'ların satışı veya yükseltmeleri ile ilgili olarak, örneğin Türkiye'nin F-16'larını Yunanistan gibi diğer NATO ülkelerinin hava sahasını işgal etmek için kullanamayacağı koşulları içermelidir. Ayrıca Türkiye'nin F-16'ları IŞİD'e karşı mücadelede önemli olan Suriye-Kürt müttefiklerimize saldırmak için kullanmasının yasaklanması gerektiğine inanıyorum. Yani, uzun lafın kısası, herhangi bir F-16 satışına veya modernazisyonuna açık koşullar eşlik etmelidir.”

Kasım ayında yeniden seçilmek için yarışacak olan Demokrat senatör, Yunanistan'ı Ukrayna'daki savaşın ardından rolü güçlenen önemli bir stratejik ortak olarak nitelendirdi.

Hollen, bu bağlamda Dedeağaç limanının sadece NATO'nun güvenliğine ve malzemelerin sorunsuz geçişine yaptığı katkılarla değil, aynı zamanda enerji bağlamında ve Türkiye'ye olan güveni azaltmada oynayabileceği rol açısından da önemini vurguladı.

Temsilciler Meclisi üyesinde 14 yıldır görev yapan Van Hollen’e Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili de bir soru yöneltildi.

Hollen “Senato Erdoğan’ın Yunanistan’a karşı söylemlerini ve Kıbrıs konusunda hamlelerini nasıl görüyor?” sorusuna “Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinin ihlallerinin istikrarı bozduğu çok açık. Bu konuda ABD ve NATO’daki ortaklarımız Türkiye’yi sorumlu tutmak için birlikte çalışmalı. BM Güvenlik Konseyi kararları başta olmak üzere demokrasi ile ilgili konuların da ihlal edildiğine şahit oluyoruz. Özellikle Kürtlere yönelik baskı sürüyor” yanıtını verdi.