ABD'li üst düzey heyet Erbil'e geliyor

Ortadoğu ziyareti kapsamında Bağdat’ta bulunan ABD’li üst düzey heyetin bugün Erbil’e gelerek Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşeceği öğrenildi.

ABD'li üst düzey heyet Erbil'e geliyor

ABD'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk başkanlığındaki üst düzey bir heyet, dün Irak’ın başkenti Bağdat’a geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı Derek Chollet, Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı,Joy Hed ve Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroll'den oluşan heyet, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi ve Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Irak Haber Ajansı INA’nın haberine göre, ABD heyetinin Cumhurbaşkanı Salih ile görüşme sırasında, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, stratejik müzakerelerin yanı sıra ortak menfaatler doğrultusunda siyasi, güvenlik, ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkileri geliştirmenin yolları tartışıldı.

Görüşmede, “terörle mücadelenin devamı ve bölgedeki köklerinin ortadan kaldırılması” gerektiğine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Salih, ABD hükümet heyetine, Irak'ın, bölgedeki krizleri yatıştırmaya ve gerilimi azaltmaya yönelik yolları destekleyen dengeli bir politika başlattığını aktardı.

Heyet bugün Erbil’e gelecek

Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi de, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray yöneticilerinden oluşan heyetin bugün Kürdistan Bölgesi’ne geleceğini söyledi.

Dizayi, heyetin Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile görüşeceğini aktardı.

ABD’li heyetin Ortadoğu ülkelerine düzenleyeceği gezi kapsamında Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne geleceğini hatırlatan Sefin Dizayi, “Yeni ABD yönetimi bölgede önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyor. Bağdat ve Erbil ziyaretlerinde, ABD ile Irak arasındaki stratejik müzakereler, Irak’taki erken genel seçimler, Irak ile Kürdistanb Bölgesi arasındaki sorunların da gündeme gelmesi bekleniyor” dedi.