ABD'nin 'yaptırım' açıklaması sonrası dolar yükselişe geçti

ABD'nin 'yaptırım' açıklaması sonrası dolar yükselişe geçti

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un "Türkiye'ye olası yaptırımları göz önünde bulundurmalıyız" ve Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamaları sonrası dolar yükselişe geçti.

Geçen hafta 5.65'in altına kadar gerileyen dolar, 5.80'e kadar yükseldi. BloombergHT'nin haberine göre ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in Türkiye'ye yaptırımların incelendiğini açıklaması doların yükselişinde etkili oldu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Donald Trump yönetiminin Rusya'dan S-400 alımı konusunda Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları incelediğini ancak henüz bir karara varılmadığını söylemişti.

Kur bu sabah da güne 5.76 civarında başlarken daha sonra 5.7920'ye kadar yükseldi. Euro % 0.3 artışla 6.39'a çıkarken sepet kur da % 0.4 artışla 6.0953'te seyretti.

Perşembe günkü Merkez Bankası kararı kurun hareketinde belirleyici olacak. Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek kur hareketine dair "5.7550 teknik seviyesi üzerindeki  işlemlerin 5.83-5.85  dirençlerine dek devam  edebileceği şeklindeki düşüncemizi şu aşamada muhafaza ediyoruz. PPK kararı ve paylaşılacak mesajlar lira eğilimi üzerinde etkili olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner ise kurda sert bir tepki beklemediğini belirterek "Geçen sefer Merkez Bankası 425 baz puanla beklentiden fazla indirim yaptı, Döviz ilk etapta yükselse de hızlı şekilde geri geldi. Bu kez piyasanın beklentisi 250 - 275 civarı bir indirim, daha agresif bir indirim beklemiyorum. Ama 300 baz puan indirim bile olsa kur hafif yukarı gidebilir. Dünya konjonktüründe değişim olmadıkça dövizde yakın vadede hızlı bir yukarı hareket olacağını düşünmüyorum" açıklamasını yaptı.