ABD'nin Rojava stratejisinde önemli değişim

KDP Merkez Komite Üyesi Hesen Remzi, ABD ve Avrupalı ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Rojava’da tüm tarafların katılabileceği ortak bir yönetim kurulması gerektiğini dile getirdiklerini belirtti. Remzi bu talebin ABD tarafından da olumlu karşılandığını söyledi.

ABD'nin Rojava stratejisinde önemli değişim

KDP Merkez Komite Üyesi Hesen Remzi, ABD ve Avrupalı ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Rojava’da tüm tarafların katılabileceği ortak bir yönetim kurulması gerektiğini dile getirdiklerini belirtti. Remzi bu talebin ABD tarafından da olumlu karşılandığını söyledi.

Suriye Ulusal Kürt Konseyi’nden (ENKS) bir heyet Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Rojava’da oluşturulması düşünülen güvenli bölge ve ortak yönetim konularını görüştü.

Güvenli bölgede ENKS’nin de önemli bir rol üstlenebileceğine dikkat çeken heyet, sözkonusu bölgenin uluslarası devletlerin garantörlüğünde olması gerektiğini vurguladı.

Heyet ayrıca, Rojava’nın yeni bir yönetime kavuşturulması gerektiğini ancak bu konunun PYD ve TEV-DEM tarafından geri planda tutulduğunu savundu.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Komite Üyesi Hesen Remzi, “ABD ile yapılan görüşmelere göre Rojava’da yeni bir yönetim oluşturulacak. Ancak şuan Kamışlo’da Suriye rejimine ait kurum ve kuruluşlar da bulunuyor. Burası Suriye ile yapılacak çözüm görüşmeleri konusunda çok önemli bir nokta” dedi.

Rudaw'ın edindiği bilgilere göre, İngiltere'den gelen diplomatik bir heyet bir süredir Kamışlo'da taraflarla görüşmeler yapıyor. ABD ve Avrupalı ülkelerin de, Kürtlerin kendi aralarında anlaşmasını istediği belirtiliyor.

El Parti Genel Sekreteri Nesir Alaattin İbrahim, "Kürtlerin birbirlerine yakınlaşmasını destekliyoruz. Geçmişte de bu konuda çok çaba harcandı” diye konuştu.

PYD'nin de öncülüğündeki Özerk Yönetimde 22 parti yer alıyor. Ayrıca Özerk Yönetim dışında kalan Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ise 11 partiden oluşuyor.

Mazlum Ebdi: Yeniden Yapılanmaya Gidiyoruz

Dün, Hesekê’de bulunan DSG Komutanlığı’nda 600 delegenin katılımıyla “Terörün Bitirilmesinden İstikrarın Sağlanmasına” sloganıyla DSG bileşenleri yıllık toplantısı düzenlendi.

Toplantıda bir konuşma yapan DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî Şam’a diyalog çağrısı yaparak, “Suriye hükümetine Demokratik Özerk Yönetim’in statüsünün tanınması ve Suriye’deki Kürt halkının meşru haklarının tanınması temelinde bir siyasi çözüm için Özerk Yönetim ve Demokratik Suriye Güçleri temsilcileriyle diyalog çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda DSG’nin yeniden yapılanmasının da konuşulacağını belirten Mazlum Ebdî, “Demokratik Suriye Güçleri’nde yeniden yapılanmaya gidiyoruz. Bu alanda birçok başarı elde ettik. Tüm bölgelerde askeri meclis kuruluşuna başladık ve uzman birimler hazırlığı yapıyoruz. Bugünkü toplantıda tüm meclislerin yer aldığı genel bir meclis mekanizmasını oluşturmak üzere Demokratik Suriye Güçleri’ni yeniden yapılandırmaya gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kamuran Haco: Özerk Yönetim aynı şekilde kalmayacak

Rojava ve Suriye’nin Kuzeydoğusunda bir savaş riskine ilişkin görüşlerini Rudaw ile paylaşan ENKS Dış İlişkiler Temsilcisi Kamuran Haco, savaş tehlikesinin olmayacağını kaydetti. Rojava Özerk Yönetimi’nin geleceğine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Haco, sözlerine şunları ekledi:

“Özerk Yönetim aynı şekilde kalmayacak. Ancak tüm tarafları yakınlaştırma çabaları ve özellikle ENKS’nin başını çektiği tüm bileşenlerden meydana gelen yeni bir yönetim kurulabilir.”