Abdullah: ‘Sudani, Kürt çiftçilerin haksızlığa uğramasına izin vermeyeceğini söyledi’

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, “Başbakan Sudani, Kerkük’te Kürt çiftçilere haksızlık yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi” dedi.

Abdullah: ‘Sudani, Kürt çiftçilerin haksızlığa uğramasına izin vermeyeceğini söyledi’

Rûdaw TV bültenine konuk olan Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, gündemdeki konular hakkında soruları yanıtladı.

Kerkük’ün Sergeran kasabasına bağlı Pelkane köyünde ithal Araplar tarafından Kürt çiftçilere yönelik saldırı hakkında konuşan Abdullah, “Beni köyden aradılar. Bazı Arap gençlerin oraya gittiğini ve ardından daha kalabalık bir grupla köylülere saldıdıklarını söylediler. Bunun üzerine Kerkük Ortal Operasyonlar Komutanlığı’nı aradık ve bu durumun böyle devam etmemesi gerektiğini ilettik. Biz dışarıdan getirilen Arapların köye yerleştirilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

21 Nisan günü bir grup Arap ile Pelkane köyü sakinleri arasında gerginlik yaşanmış ve çok sayıda kişi yaralanmıştı. Olayın ardından bölgeye Peşmerge güçleri sevk edilmiş, saldırganlardan üçü güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı.

Olayın ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştüğünü aktaran Abdullah, “Başbakan bunu tehlikeli bir gerginlik olarak adlandırdı. Kimseye bir yarar getirmeyeceğini, Erbil ile Bağdat arasındaki yakınlaşmaya hizmet etmeyeceğini söyledi. Yine bölgenin istikrarına zarar veren bu durumları benimsemediklerini söyledi. Hiç bir Kürt çiftçiye haksızlık yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti” ifadelerini kullandı.  

Peşmerge güçlerinin bölgeye intikal etmesinden sonra Heşdi Şabi birliklerinin geri çekildiğini hatırlatan Şaxewan Abdullah, mevcut durumda federal polislerin de bölgede güvenliği sağladığını kaydetti.

Şaxewan Abdullah, Saddam Hüseyin döneminde bölgeye yerleştirilen Arapların da mağdur olmaması için tazmin edilmelerini içeren bir yasayı parlamentoya sunduklarını aktardı.

Abdullah, “Ancak bu yasa Araplar tarafından kabul edilmedi. Irak hükümeti 140. Maddeyi uygulamak ve mağdurlara tazminat ödemek için 100 milyar dinar tahsis etti; Bizim bir fon kurma projemiz vardı ve bu çerçevede Kerkük petrolünden günlük satılan petrolün varili başına 1 doların fona aktarılmasını öngörüyordu. Böylece biriken para ile Araplara da tazminat ödenecek ve bir an önce bölgeden çıkaralacaktı” dedi.