Adli Tıp Kurumu, Aysel Tuğluk için yine 'cezaevinde kalabilir' dedi

Tutuklu Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un durumunu üçüncü kez inceleyen Adli Tıp Kurumu, bir kez daha 'Cezaevinde kalabilir' raporu verdi.

Adli Tıp Kurumu, Aysel Tuğluk için yine 'cezaevinde kalabilir' dedi

2016'dan beri tutuklu olan ve bu süreçte demans tanısı konulan HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, hakkında avukatları yazılı açıklama yaptı. Tuğluk’un durumunu üçüncü kez inceleyen Adli Tıp Kurumunun bir kez daha “Cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini belirten avukatlar, rapora itirazda bulunduklarını duyurdu.

T24’de yer alan habere göre; Tuğluk’un cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebileceği yönündeki söz konusu raporun “tek yanlı, çelişkili ve yüzeysel görüşler içeren, kanıta dayalı olmayan, bilimsellikten ve objektiflikten uzak bir dile ve içeriğe sahip” olduğunu ifade eden avukatlar, “Sayın Tuğluk’un avukatları olarak bilimsellikten uzak söz konusu rapora karşı Kocaeli CBS ve ATK Üst Kurul nezdinde itirazlarımızı sunduğumuzu ve henüz Anayasa Mahkemesi’ne ihtiyati tedbir talepli yapmış olduğumuz başvuruda herhangi bir karar verilmediği gibi hükümlü bulunduğu dosyasında da yapmış olduğumuz bireysel başvurunun üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen karara bağlanmadığını belirtiriz” denildi.

Yapılan açıklamada ayrıca, “Müvekkilimizin anayasal hakkı olan insan onuruna uygun koşullarda tedavisinin sağlanması için ivedilikle tahliye edilmesi gerektiğinden konunun hukuki takibini her boyutta sürdürdüğümüzü ve kronik ilerleyici demans hastalığının geldiği aşamayı inkar eden ve gerçeğe aykırı rapor düzenleyen sağlık görevlileri hakkında da ilgili başvurularımızı sürdürdüğümüzü bir kez daha ifade etmek isteriz” ifadeleri kullanıldı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevindeyken, 29 Aralık 2016'da tutuklanan Aysel Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlanmıştı. 16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi. Yapılan itirazlara rağmen, Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı. Son olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobane eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.

Aysel Tuğluk uzun bir süre serbest avukat olarak çalıştı. Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu. Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) Eş Başkanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında Diyarbakır milletvekili, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekili oldu. Ayrıca HDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu eski Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.